Thursday, October 28, 2021
Jurnalism corect


LIVE | Proiectul de lege pentru desființarea Secției Speciale, dezbătut la Ministerul Justiției în absența lui Cătălin Predoiu / Geeks For Democracy: Senzația noastră este că este făcut pentru imagine / DECLIC: Trebuie eliminate acele supraimunități / Asociația Procurorilor: Este hazardant tot ce este scris aici- VIDEO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic , at 24 iunie 2020 Etichete: , ,

Ministerul Justiției organizează, miercuri, dezbaterea publică a proiectului de lege pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Diana Morar, secretar de stat în MJ: Pentru început am dori să expunem cadrul acestui proiect. (…)Ca urmare a criticilor GRECo, de Comisia de la Veneția precum și prevederile MCV. Toate organismele și-au exprimat îngrijorarea cu privire la înființarea SIIJ. (…)Prin prezentul proiect de lege se propune și abrogarea secțiunii care privește funcționarea Secției și înstituirea unor dispoziții tranzitorii a personalului și a dosarelor. 

Despre parcursul proiectului. A fost pus la dispoziție de către MJ pe site-ul instituției. A fost anunțată o dezbatere publică.(…)Abia astăzi suntem în măsură să o efectuăm. În perioada pandemiei au existat propuneri care au fost trimise către MJ. Colegii le-au analizat.

Comunitatea DECLIC: Considerăm că această secție trebuie desființată de urgență având în vedere blocajul instituțional. Având în vedere numărul mic de procurori care există această secție. Solicităm să excludeți acele supraputeri pe care le-ați introdus pentru magistrați. Nu va ajuta în niciun fel sistemul judiciar din România.

MJ:Vreau să subliniez fermitatea deciziei de desființare a MJ și a Guvernului României. Ne aflăm în faza de dezbatere. (…)Momentan suntem deschiși pentru a primi sugestii. În privința superimunităților, o voi ruga pe doamna director să se exprime

Alina Rădoiu, Direcția Elaborare Acte Normative: Textele proiectului de act normativ au fost elaborate astfel încât să răspundem solicitărilor venite din partea celor interesați în legătură cu marile desființări ale acetei secții. Au fost propuse diferite soluții. (….) Desigur solu’iile tocmai de aceea au fost supuse dezbaterii publice. (…)Vom analiza la nivelul conducerii MJ orice propuneri. Soluțiile tehnice stau în discuție.

Marian Rădună, Geeks For Democracy : Aș vrea să știu care este programul acestui proiect de lege. Când cum va ajunge în Parlament. 

MJ:Legat de modul în care acest proiect va avea parcurs în Parlament, aș vrea să știți că nu vrem doar să-l promovăm pentru imagine, vrem rezultate. La momentul actual nu vă putem oferi un calendar exact. Noi analizăm situația la nivelul Parlamentului pentru a fi depus cu prioritate. 

DECLIC:În contextul în care guvernați fără majoritate parlamentară înseamnă că nu mai trimiteți niciun proiect?

MJ:Nu asta dorim să se înțeleagă. Suntem la faza de dezbatere. Reprezintă o prioritate să-l depunem în Parlament, indiferent de conținutul Parlamentului 

Marian Rădună, Geeks For Democracy : Senzația noastră este din păcate că este făcut pentru imagine. Această secție funcționează bine-merci. (…)Este foarte important să avem acest program clar, asumat și transparent. În acest moment avem foarte mulți „poate”. Am vrea să știm ce se întâmplă când se întâmplă. Fără un plan concret cu termene….faptul că nu se vor întâmpla din n motive…dar noi vrem din partea MJ asta.

MJ: O să vă punem la dispoziție acest program.

DECLIC:Și noi cerem acest calendar. Îmi pare rău să spun că fără presiunea comunității DECLIC probabil această dezbatere nu ar fi avut loc. Au trecut șase luni de când PNL a preluat guvernarea. (….)Undeva în această țară este posibil ca un magistrat să încalce legea în detrimentul cetățeanului și nimeni să nu-l poată sancționa. Vrem un calendar complet și vrem celeritate. Credem că este esențial. (…)Noi credem că trebuie eliminate acele supraimunități.

Elena Iordache, Asociația Procurorilor:Nu vă fac reproșuri. Pentru că așa am fost mandatată. Vă spun că o ușoară nemulțumire cu privire la modul în care ați organizat această dezbatere, înțeleg că trebuie să le mulțumesc colegilor pentru asta. Ați spus că este în programul de guvernare desființarea SIIJ. Nu am văzut o analiză a argumentelor pentru care această secție a fost înființată și a fost înființată la solicitarea magistraților am participat la mare parte din ședințele Comisiei Iordache. S-au făcut lucruri bune acolo dar.(…)Am spune că decizia CCR nu este corectă. Așa înțeleg eu. Exact asta voiam să aud. Este un demers consemnat constutuțional dar mai departe spuneți că modul în care-și desfășoară activitatea contravine principiului controlului ierarhic. (…)

Existența unei imunități de jurisdicție penală de facto a procurorilor din cadrul SIIJ în anumite situații. Poate cineva să detalieze ce înseamnă imunitatea de facto în anumite situații? Nu am înțeles-o. Formulez întrebarea altfel. Nu a existat o imunitate de facto atunci când în cadrul DNA prin ordin al procurorului-șef DNA a fost înființat un serviciu pentru investigarea infracțiunilor din justiție.(….)În regulament spune clar cum se înființează. Nimeni nu a spus nimic ani de zile. Mă refer la factorul politic. (….)

Mi se pare hazardant tot ce este scris aici. (…)Aș zice să analizăm cu mare atenție activitatea CSM. Din iulie 2019, (….)CSM-ul nu s-a mai putut întruni pentru că anumiți membri CSM nu doreau validarea acestui examen…(….)Nici în octombrie nu au putut să voteze. (…)A fost momentul când doamna Adina Florea a renunțat la beneficiul concursului.(….)

Augustin Lazăr în toate întâlnire le solicita procurorilor să nu se înscrie în a candida pentru a lua un post la această Secție. Îmi asum ce spun. (…)

Concret trebuie reglementată competența DGA-urilor, a PÎCCJ-urilor, a ICCJ-ului, DIICOT, DNA. Proiectul dv. vizează în mod special DIICOT și DNA. (….)

Citește și Ministerul Justiţiei organizează dezbaterea publică a proiectului de lege pentru desfiinţarea SIIJ/ Două asociații de magistrați au anunțat că nu vor participa la discuții fiindcă sunt „inutile”

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW