Friday, October 4, 2024
Jurnalism corect


Breaking News Camera Deputaților a adoptat legea prin care sunt abrogate pensiile speciale

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 28 ianuarie 2020 Etichete: , ,

Camera Deputaților a adoptat, marți, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților cu 247 de voturi „pentru” și 21 de abțineri. Camera Deputaților este forul decizional.

Amendamentele lui Adrian Solomon care vizau eliminarea rentei viagere pentru sportivi și artiști, dar și a indemnizației de 50% pentru ziariștii care au ieșit la pensie, membri ai unor asociații de profil.

Deputatul PMP Marius Pașcan a explicat că partidul a înregistrat un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale încă din anul 2019.

„Am adunat sute de mii de semnături. Principiul contributivității trebuie să primeze. PMP va înregistra un proiect legislativ pentru eliminarea subvențiilor acordate partidelor politice”, a spus acesta.

Propunerea de retrimitere la comisiile de specialitate a proiectului a fost respinsă de plen.

Vosganian: Populismul nu înseamnă să iubești poporul, ci să te folosești de popor

Vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, a precizat că nu va vota această lege până când liberalul Rareș Bogdan și Dacian Cioloș nu vor cere la Bruxelles să se elimine pensiile speciale pentru europarlamentari.

„ În Comisia de muncă, ALDE nu mai are niciun reprezentant. Populismul nu înseamnă să iubești poporul, ci să te folosești de popor. Acest proiect îmi ridică probleme de conștiință, dar și de probitate. Doresc să știu care e punctul mediu de pensie pentru aceste categorii și care e reglementarea în alte țări, ca să știm dacă nu cumva inventăm noi roata.

Nu votez această lege până când Rareș Bogdan și Dacian Cioloș nu vor cere la Bruxelles să se elimine pensiile speciale pentru ei. (…) Ori amânăm dezbaterile până vin lucrurile pe care le-am cerut, ori ne întoarcem la comisie. Acesta e punctul de vedere al ALDE”, a explicat Vosganian.

USR: Asistăm cu toții la un spectacol de ipocrizie

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a anunțat că în cazul în care proiectul privind eliminarea pensiilor de serviciu a magistraților va pica la Curtea Constituțională a României, vor reveni cu un proiect constituțional.

„Asistăm cu toții la un spectacol de ipocrizie, pentru că proiectul UJSR a fost tergiversat prin toate tertipurile în parlament. Motivul pentru care e pus acum e unul strict electoralist, dar e bine că l-ați pus. Problema e și felul în care l-ați pus . Proiectul USR era constituțional. Dacă spunem am eliminat pensiile speciale dar punem sămânța pentru a fi declarat neconstituțional, mințim. Toate categoriile de speciali au venit din Parlament. Acum să ne mândrim că ne reparăm greșeala, e bine. (…)Dacă pică la CCR acest proiect, sper să revenim cu un proiect constituțional”, a susținut în Camera Deputaților, Claudiu Năsui.

Deputatul USR, Cristina Prună, susține că parlamentarii trebuie să fie atenți la ce votează „pentru că românii vor eliminarea pensiilor și nu mai vor să creăm cetățeni de două ranguri.

E bine că în sfârșit în anul 4 de mandat dezbatem eliminarea pensiilor speciale pentru care USR se bate din 2017. Văd destul de multă ipocrizie. Îl întreb pe liderul PSD de câte ori am cerut în Biroul Permanent, de câte ori mi s-a tăiat microfonul când am cerut punerea pe ordinea de zi. De 20 de ori, stimați colegi. E bine că îl dezbatem astăzi, dar trebuie să fim atenți să nu fie neconstituțional.

Va trebui să răspundeți pentru ipocrizia de care dați dovadă. Mare atenție la ce votați, pentru că românii vor eliminarea pensiilor speciale și nu mai vor să creăm cetățeni de două ranguri”, a declarat Prună.

PNL: Cea mai nesimțită pensie din România este de 77.000 de lei

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat că pensiile de serviciu sunt „cele mai nesimțite” pensii speciale din România.

„Cea mai nesimțită pensie specială din România este în prezent de 77.000 de lei, pensia unui fost comandat de penitenciar în perioada comunistă. În 2017 era de 33.000 de lei. Îi rog pe cei care nu vor să vadă adevărul să încerce să urmărească măcar cifrele”, a declarat Florin Roman.

Solomon: Niște categorii socio-profesionale sunt afectate de acest cataclism

Președintele Comisiei de muncă din Camera Deputaților a declarat în fața parlamentarilor că își va ruga colegii de la toate partidele să voteze împotriva amendamentelor sale, dar „dezbaterea era necesară.

„Eu la comisie v-am adus în față toate tipurile de pensii și indemnizații bazate pe necontributivitate, unii fiind marii sportivi ai țării, marii artiști sau artiști mai mărunți care au lucrat înainte de 89 pe lângă casele de cultură care aveau contract de colaborare pentru care de regulă nu se plăteau niciun fel de contribuții.

Astăzi, am văzut cu toții în tranziție că niște categorii socio-profesionale sunt afectați de această mutare, acest cataclism. De-a lungul anilor au fost diverse partide care au vrut ca aceste categorii să nu sufere.

De aceea am făcut ca dl Rareș Bogdan să nu mai vorbească în permanență la TV că toate pensiile necontributive trebuie rase de pe fața pământului, pentru că sunt categorii la care vreți să păstrați și dvs. Atunci să schimbați puțin discursul, să nu mai spuneți pe de-a-ntregul.

Eu azi voi ruga colegii de la toate partidele să voteze împotriva amendamentelor mele, dar dezbaterea era necesară”, a declarat Solomon.

Inquam Photos / George Calin

Știre în curs de actualizare

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW