Tuesday, July 5, 2022
Jurnalism corect


LIVE Parlamentarii dezbat moțiunea de cenzură/ Ciolacu: În loc să guvernați România, de trei luni stați și vizați cum să vă păstrați scaunul, iar țara zace aruncată la marginea democrației

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 5 februarie 2020 Etichete: , ,

Parlamentul României dezbate și votează, la acest moment, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban inițiată de PSD și de UDMR, intitulată „Guvernul Orban/PNL- privatizarea democrației românești”. Moțiunea a fost semnată de 208 parlamentari ai PSD și UDMR, în urma deciziei Guvernului de a-și asuma răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PSD a anunțat că a strâns voturile necesare pentru dărâmarea Guvernului. 

Ora 14:45: Începe votul pentru moțiunea de cenzură

Ciolacu: În loc să guvernați România, de trei luni stați și visați cum să vă păstrați scaunul

Ora 14:20 Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că în loc să guverneze, Ludovic Orban stă de trei luni și visează cum să își păstreze scaunul.

„Dacă până ieri înainte de ședința de guvern eram îngrijorat cu ceea ce se întâmplă. După ședința de ieri și după discursul dumneavoastră, domnule Orban, eu chiar sunt revoltat. Eu mă mir că un om cu o asemenea structură anitdemocratică, un om care nu poate digera în niciun fel democrația a putut să ajungă premier.

În loc să guvernați România, de trei luni stați și vizați cum să vă păstrați scaunul. Visați iar România zace neguvernată și aruncată la marginea democrației. O țară nu poate fi condusă prin angajări de răspunderi și zeci de POUG. Nimeni nu și-a permis până acum această încălcare a statului de drept în România până la dumneavoastră.

O țară nu poate fi condusă doar cu împrumuturi uriașe.

Ajunge, de trei luni ni guvernați. Ați primit un mandat ca să vă ocupați de problemele oamenilor. Agenda cetățenilor nu este și agenda PNL. Agenda PNL înseamnă austeritate în viața românilor. Nimic pentru oameni, nimic pentru nevoile lor imediat.

În doar trei luni acest guvern a adus haos și instabilitate. De asta trebuie să plecați, domnule Orban.

Sunt revoltat pentru că stați și visați de trei luni cum să vă păstrați fotoliul de premier în timp ce miniștri dumneavoastră fac numai prostii.

Eu vă rog în puținele momente pe care le mai aveți să le treziți”.

Ați chemat din nou FMI în țară, acest lucru nu s-a mai întâmplat din perioada crizei economice. ce semnal e acesta pentru țară, pentru investitori, pentru ratingul pe care deja l-ați prăbușit.

Cu guvernul PNL chiar există riscul să ne culcăm sănătoși și să ne trezim, Doamne ferește, morți”,  le-a transmis Ciolacu liberalilor.

Florin Roman: Din beție te trezești, din prostie niciodată

Ora 14:00 Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a declarat că atunci când social-democrații vorbesc de Comisia de la Veneția „e ca și cum ar vorbi dracu de apă sfințită”.

„Moțiunea are nouă pagini și nu opt așa cum a ales să ne prezinte un coleg care acum trei luni de zile zgâria la ușile PNL ca să vină să voteze împotriva Guvernului Dăncilă.

Am văzut cât de serios a fost PSD și când a fost întrebat despre titlul moțiunii și când a citit moțiunea și mă gândeam ce o fi în sufletul oamenilor de acasă când văd că după trei luni de zile de când Guvernul Orban a fost instalat, din nou reprezentanții lui Stalin devin cinici.

Când vorbiți de Comisia de la Veneția e ca și cum ar vorbi dracu de apă sfințită.

Din beție îți mai revii, dar din prostie niciodată”, susține Roman.

Simonis: Speram să îl avem astăzi alături de noi și pe domnul ministru Costache, dar mi-a dat seama că e miercuri și operează la Polisano

Ora 12:40 Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a reacționat după acuzațiile premierului Orban, spunând că și Ludovic Orban a fost parlamentar pe liste făcute „cu același pix al președintelui Dragnea, în 2012, când ați candidat împreună în USL”.

„Speram să îl avem astăzi alături de noi și pe domnul ministru Costache, dar mi-a dat seama că e miercuri și operează la Polisano și nu are timp să se încurce cu Parlamentul. M- as sunat o doamna de la Timișoara, domnule Orban, să vă spun să vorbiți mai tare. S-a vorbit de respectul dintre instituții. Înainte s-a vorbit despre pixul cuiva care ne-a pus pe noi pe liste. Țin să îi reamintesc domului Orban că și domnia sa a fost parlamentar pe liste făcute cu același pix al președintelui Dragnea, în 2012, când ați candidat împreună în USL. Nu păreați atunci să fiți deranjați de culoarea pixului sau a gecii”, a spus Simonis.

Tăriceanu: Căruța de ordonanțe de urgență pe care le-a dat guvernul m-a bulversat

Ora 12:32 Calin Popescu Tăriceanu a anunțat că ALDE nu va vota moțiunea de cenzură fiindcă nu își dorește declanșarea alegerilor anticipate.

„De la bun început doresc să anunț că colegii mei, împreună cu mine nu vom vota moțiunea de cenzură.

Am spus foarte clar că suntem în favoarea alegerilor în două tururi de scrutin. Nu votăm moțiunea pentru că în acest fel se deschide drumul către anticipate și ALDE nu vrea să asfalteze acest drum care duce spre anticipate.

(…) Consecințele declanșării anticipatelor în condiția în care constituția a fost clădită în mod special în acest fel, pentru a evita recurgerea la formula de anticipate, vă dați seama ce se va întâmpla. Toată administrația centrală va fi blocată.

Va puneți problema ce fac cetățenii în aceste condiții? În care solicitările lor vor fi lăsate pe locul al 12-lea?

Căruța de ordonanțe de urgență pe care le-a dat guvernul m-a bulversat. Reprezintă o sfidare la adresa parlamentului. Acest gen de a guverna nu poate rămâne neobservat și nici nesancționat.

Cer celor doi președinți ale Camelor să sesizeze CCR, aveți datoria să apărați Parlamentul, așa cum eu în calitate de președinte al Senatului am sesizat CCR atunci când DNA ancheta pe bandă rulantă miniștri în 2016”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Kelemen Hunor: În primul rând ar trebui să învățăm să respectăm cuvântul dat

Ora 13:20- Liderul UDMR, Kelemen Hunor a explicat că dacă ne dorim o „țară ca afară”, în primul rând, politicienii trebuie să se comporte „așa cum o fac politicienii de acolo”.

„Fiecare dintre noi dorește să fie acest cămin cât mai confortabil, să arate la fel de bine ca țările din vest, dar ca să ajungem acolo ar trebui în primul rând ca noii, politicienii, să ne comportăm la fel cum o fac politicienii de acolo. În primul rând ar trebui să învățăm să respectăm cuvântul dat și dacă din rațiuni care țin de interesul electoral atunci să nu ne mirăm dacă vin și consecințele.

Domnule Dan Barna, ar trebui să lăsăm ipocrizia în afara Parlamentului și să nu mai propagăm că un principiu bun doar atât timp cât servește propriilor interese.

Nu putem spune dimineața că recomandările Comisiei de la Veneția trebuie respectate, iar seara nu, dacă spunem dimineața că deciziile CCR sunt bune, iar seara că judecătorii CCR sunt ticăloși.

Dacă mergem pe ideea că scopul scuză mijloacele, domnule Dan Barna, acest domn imaculat al politicii românești, atunci democrația eșuează. Săptămâna trecută CCR a spus că nu se poate angaja răspunderea pe o lege aflată în procedură parlamentară.

UDMR nu e de acord cu forma și fondul acestui proiect. Avem un singur mod de a opri această aventură: moțiunea de cenzură.

Astăzi vom vota moțiunea de cenzură, alături de cei care consideră că nu e permis să încalci deciziile CCR, dar vă spun, domnule Dan Barna, că asta nu înseamnă formarea unei noi majorități parlamentare”, a precizat Hunor.

Ora 12:15- Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că decizia de a vota moțiunea de cenzură nu mai are legătură cu alegerea primarilor în două tururi.

„După răcnetele ușor isterice de la început cred că putem să vorbim rațional. (…) Nu mai avem nicio legătură cu alegerea primarilor în două tururi.

N-am votat acest guvern în noiembrie. Știam că Ludovic Orban mai mult decât să facă o înțelegere cu domnul Iordache pentru o autostradă prin munți de 300 de milioane nu poate. După 3 luni, văd că ați ajuns la o înțelegere să dați jos acest guvern”, a susținut Ponta.

USR: Vom vota împotriva acestei moțiuni și o vom face la vedere

Ora 13:05- Liderul USR, Dan Barna, le-a adresat o serie de întrebări retorice social-democraților.

„(…) Oricât vă străduiți să vorbiți despre democrație nu o faceți decât la mișto. Cum domnule Ciolacu să ne vorbiți despre democrație după trei ani în care ați încercat doar să îl salvați pe Dragnea de pușcărie?

Ne vorbiți despre Europa și reguli. Nu vă sufocă ironia după ce ați spus că toți cei care vorbesc cu partenerii internaționali sunt trădători de țară?

Domnule Kelemen Hunor, cât o să mai jucați partida asta a virginității interesate, când o să încetați să mai fiți un PSD bilingv, de când un primar loial e mai bun decât un primar eficient?

Pericolul nu vine de la partidele românești, ci de la obtuzitatea UDMR. De ce nu sunteți cinstit până la capăt și nu puneți 3 trandafiri pe sigla UDMR? Recunoașteți că sunteți mai apropiați de interesele PSD decât ale comunității maghiare.

Asistăm oare la un blat PSD-PNL, la USL 2? Va trebui să răspundem și votul de azi are o mare importantă.

Așteptăm domnule premier să vă țineți promisiunea și pentru alegeri în două tururi, și pentru anticipate.

Dacă aceste argumente nu v-au convins că această moțiune nu trebuie votată, vă invit să ne amintim despre lipsa apei calde, voucherele inutile, străzile neîngrijite. Venind astăzi la Parlament, cum vi s-a părut traficul? Poluarea?

Domnule Ciolacu, sunteți mulțumit de primarul Gabriela Firea? Asta ne-au adus alegerile într-un singur tur.

Este Bucureștiul astăzi un oraș în care să-ți crești copiii? Este un oraș în care v-ați muta dacă veți avea opțiuni?

Vom vota împotriva acestei moțiuni și o vom face la vedere”, susține Dan Barna.

PNL, către PSD: Chiar dacă veți vota această moțiune, veți deschide calea anticipatele și veți pierde cum nu ați pierdut niciodată în 30 de ani

Ora 13.01: Liberalul Victor Paul Dobre le-a transmis social-democraților că de ce le este frică, nu vor scăpa. Chiar dacă vor vota această moțiune, vor deschide calea alegerilor anticipatelor „și veți pierde cum nu ați pierdut niciodată”.

„Importanța alegerii primarului este primordială. În zorii democrației românești, acum 30 de ani, cei care legiferau și nu-și permiteau să vorbească cum vorbiți, au prevăzut nu doar alegerea în două tururi, ci un prag minim de prezență de 50% în turul I. Pentru că este nevoie ca cel care ia decizii să aibă legitimitatea votului majorității locuitorilor.

De-a lungul timpului această lege a fost modificată. Niciodată PNL nu a renunțat la teza alegerii în două tururi. Am depus mai multe proiecte, tot timpul am susținut acest lucru.

Îl întreb pe distinsul coleg Titus Corlățean ca acum câțiva ani vota împotriva alegerii primarilor într-un tur.

Nu există legitimitate mai mare într-o democrație decât votul corect

De ce vă este frică nu o să scăpați. Chiar dacă veți vota această moțiune, veți deschide calea anticipatele și veți pierde cum nu ați pierdut niciodată în 30 de ani și această lege democratică o vom adopta și vă veți izbi de ea decenii de acum încolo”, a precizat Dobre.

Bodog: Un guvern care dă vina pe Parlament trebuie să plece

Ora 12:55-  Social-democratul Florian Bodog a susținut în fața parlamentarilor că „un guvern care dă vina pe Parlament trebuie să plece”.

„Un guvern care nu dă dovadă de transparență trebuie să plece. Un guvern care nu știe să guverneze trebuie să plece. Să plece unde le e locul, la amicii lor din marile corporații, probabil că acolo au jurat, nu pentru români. Au jurat credință corporațiilor, nu românilor.

Vă place cum îndatorează țara la amicii din bănci la dobânzi umilitoare?

Prin OUG dată pe sănătate, am aflat două lucruri: că ați scos programele naționale de sub incidența achizițiilor publice și că nu românii vor plăti coplata, dar vom plăti din fondul de sănătate, unde sunt tot banii românilor. Proiectul care elimină pensiile speciale nu elimină mai nimic.
Vă place cum noaptea ca hoții încearcă să șteargă datoriile unei bănci străine, în ciuda unei decizii a justiției române?

Vă place că premierul este mulțumit de toate acestea și își califică mandatul ca fiind impresionant? Pentru că au făcut un buget? Pentru că au organizat alegeri prezidențiale?

Stimați colegi, după propria lor logică, e vremea ca acest Parlament să își asume acum urgența adevărată. Să dea jos acest guvern care asta vrea, asta cere”, a transmis Bodog.

Orban: Vreți, nu vreți sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea

Ora 12.45: Premierul Ludovic Orban a fost chemat de președintele Camerei Deputaților pentru a prezenta punctul de vedere al Guvernului liberal.

Orban le-a transmis social-democraților că „vreți, nu vreți, sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea și nu veți scăpa de acest stigmat”.

„Înțeleg că aveți probleme cu cititul, așa că sunt înțelegător. Vreți, nu vreți, sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea și nu veți scăpa de acest stigmat. 3 ani de zile l-ați slugărit cu râvnă, ați susținut toate acțiunile antiromânești, care au aruncat în aer economia și care ne-au adus pe marginea prăpastiei.

Nu mă las judecat de voi pentru că în 3 ani ați arătat de ce sunteți în stare: minciună, dezinformare, slugărnicie și nu ați adus nimic bun României.

Singurul lucru care v-a deranjat a fost angajarea răspunderii Guvernului pe instituirea unui regim electoral care dă un plus de democrație, permite cetățenilor să schimbe primarii care și-au bătut joc de comunitățile locale.

Voi, având o majoritate parlamentară, ne atacți că am emis OUG. voi ați emis OUG 13 noaptea ca hoții, ca să scăpați pușcăriabilii care vă conduceau, noi am emis OUG ca să rezolvăm problemele României, pentru masă caldă în școli, ca să salvăm prostiile și incompetența voastră”.

Ce ați făcut 3 ani de zile? Ne cereți socoteală pentru 3 luni în care am schimbat ritmul, am rezolvat problemele.

Depuneți moțiune pentru că vă e frică de democrație, pentru că pierdeți mai mult de jumătate din primari și primarii v-au spus că nu vă susțin.

Nu dau 2 bani pe afirmațiile voastre pentru democrație, după ce v-ați bătut joc de români, mințind cu nerușinare.

Nu sunteți altceva decât niște viespi care aveți ac și venin pentru români, nu miere așa cum le-ați promis”, a susținut Orban în Parlament.

Ora 12:40- Deputatul PSD, Petre Florin Manole, citește moțiunea de cenzură. Fiindcă a sărit peste o pagină iar regulamentul nu permite acest lucru, deputatul PNL Gabriel Andronache a solicitat să fie citită moțiunea de cenzură integral.

„Domnul coleg, faceți această ultimă plăcere”, i-a transmis președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, colegului său din PSD.

Ora 12:25- Deputatul Pentru Movilă a anunțat că parlamentarii PMP nu vor vota la moțiunea de cenzură

”Susţinem Guvernul PNL. Decizia grupului a fost de a nu gira această circotecă pe care a declanşat-o PSD-ul, care nu vrea anticipate, dar nu vrea nici două tururi. Prin urmare, colegii mei vor participa în sală, dar nu se duc să gireze un demers al PSD-ului”, a declarat liderul PMP, Eugen Tomac potrivit Agerpres.

Ora 12:20- Ludovic Orban a fost huiduit de mai mulți parlamentari PSD atunci când a intrat în sala de plen cu întârziere. Din totalul de 465 de parlamentari, la începutul ședinței au fost prezenți doar 345.


Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW