Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


LIVE | Nelu Tătaru: Avem un număr scăzut de locuri în secțiile de terapie intensivă din București / Lucrăm la un proiect de lege / Dacă va fi nevoie, vom prelungi starea de alertă – VIDEO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 3 iulie 2020 Etichete: , , , ,

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și secretarul de stat, Bogdan Despescu, susțin o conferință de presă după întâlnirea de lucru a premierului Ludovic Orban cu miniștri și șefi de instituții cu atribuții de control în contextul crizei COVID-19.

Nelu Tătaru: „Suntem la trei săptămâni de când a început o nouă creștere a numărului de cazuri, o nouă creștere a transmiterii în comunitate, odată cu cele 3 etape de măsuri de relaxare, precum și după weekend-urile prelungite. Dacă am recoamndat și recomandăm în continuare păstrarea unor reguli, am putut observa că aceste reguli se respectă din ce în ce mai greu. 

Astăzi am făcut o nouă evaluare din care am constatat că atât partea medicală cât și populația au acea tendință de a menține doar parțial aceste restricții. 

Avem un număr crescut de cazuri în ultima săptămână. Avem un număr de transferuri de pacienți la ATI din diferite spitale în alte spitale care au locuri la terapie intensivă. Avem un număr scăzut de locuri în secțiile de terapie intensivă din București.(…)Haideți să menținem acele reguli principii și recomandări. Este un moment în care toți trebuie să gestionăm această situație.

Referitor la deciziile CCR și motivarea apărută ieri, în care se specifică că necesită niște clarificări și o mai mare previzibilitate, țin să menționez că în acest moment lucrăm la un proiect de lege și avem acea rugăminte ca toți factorii implicați, Parlament, opinie publică, să se implice activ pentru a gestiona o situație pe care în acest moment o controlăm.

Tot ce ține de carantină, de izolare la domiciliu, rămân în continuare ca și recomandări. Vom reglementa tot ce ține de carantină și izolare. Avem un corp medical care deține în acest moment controlul. (…) Recomand corpului medical ca fiecare pacient să aibă explicații despre ce înseamnă carantină și izolare. Acea izolare rămâne de bază, în pofida a tot ce se discută. Pacienții care nu respectă izolarea sunt pericol pentru ceilalți. Dacă va fi nevoie, vom prelungi starea de alertă. În acest moment nu avem pericolul instituirii stării de urgență. Recomandările sunt ca populația și agenții economici să respecte regulile. Avem focare de COVID în toată țara. Reamintim populației că nu ne-am relaxat, că pandemia nu s-a terminat”

Bogdan Despescu: „Au fost stabilite mai multe măsuri: suplimentarea efectivelor şi forţelor care acţionează în teren pentru verificarea respectării regulilor de protecţie sanitară. Organizarea unor grupe de coordonare operativă la nivelul municipiului Bucureşti şi în judeţe, sub coordonarea prefecţilor su scopul de a analiza situaţia operativă şi direcţionarea forţelor către zonele de risc. Au fost formate şi echipe mixte cu poliţişti, jandarmi, pompieri, reprezentanţi ai ITM, DSVSA, şi OPC pentru a realiza verificări operative. Am stabilit organizarea unor acţiuni cu efective mărite, în mai multe zone, zone aglomerate – centre comerciale, pieţe, atât în zona urbană, cât şi rurală. Acţionăm cu prioritate pe litoralul Mării Negre, în zonele turistice, zonele de munte şi vom aloca suficiente resurse. Nu dorim să aplicăm sancţiuni, dar acolo unde vom constata încălcări ale legii, vom luat toate măsurile necesare. Despre lipsa măsurilor de protecţie pe litoral: Vom organiza acţiuni cu forţe mărite, detaşate din ţară şi din IGPR, Jandarmeria Română, cu tot ce înseamnă angrenarea unor tehnici de documentare şi aprobare a acestor activităţi, astfel încât să existe măsuri de protejare a cetăţeanului. Unde se vor constata abateri, se vor dispune inclusiv măsuri de suspendare a activităţii operatorilor economici”

 

 

 

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/live-nelu-tataru-avem-un-numar-scazut-de-locuri-in-sectiile-de-terapie-intensiva-din-bucuresti/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: mainnews.ro/live-nelu-tataru-avem-un-numar-scazut-de-locuri-in-sectiile-de-terapie-intensiva-din-bucuresti/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW