Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Deciziile luate în ședința de Guvern: Companiile mari din România vor beneficia de condiții similare ca IMM-urile

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 4 iunie 2020 Etichete: , , , ,

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, și ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, au anunțat, joi seară, măsurile care au fost luate în ședința de Guvern.

Florin Cîțu: Ministerul de Finanțe a avut aprobate astăzi trei acte normative:

-În primul rând, o Hotărâre de Guvern prin care am prelungit un credit mai vechi pe care România l-a avut contractat de la Banca Europeană de Investiții din 2008. În 2008 s-a făcut acest credit, de un miliard de euro și deși a fost acordat acest credit din 2008 până anul acesta au fost trase sume din aceste credite doar de 680 de milioane de euro, iar dintre acestea, 600 de milioane de lei erau nealocate. A trebuit să amendăm să modificăm condițiile și să cerem aprobarea de la BEI să alocăm alte proiecte celor 600 de milioane de lei și în continuare să ni se permită să tragem cele 320 de milioane de euro.

– Am avut Hotărârea de Guvern care aprobă normele de aplicare a ordonanței IMM Invest. Am prezentat săptămâna trecută relaxarea condițiilor de participare la acest program. Este vorba despre ce garanții sunt necesare și aici am permis să fie acordate doar garanții pentru 100% din investiții, nu mai mult. Au fost eliminate acele condiții de Covid-19. Cifrele arată altfel, băncile și-au automatizat sistemele de aprobare a creditelor, astăzi avem peste 3.000 de companii care deja au beneficiat de credite.

– În al treilea act normativ am aprobat memorandumul pentru programul de susținere al companiilor mari. Și companiile mari din România vor beneficia de condițiile similare cu IMM-urile. Sunt trei măsuri importante aprobate: o garanție în numele și contul statului pentru companiile afectate de coronavirus, care acoperă în proporție de maxim 90% necesarul de garantare. A doua măsură constă în acordarea de finanțări, componentă de ajutor de stat, în numele și contul statului pentru companiile afectate de coronavirus în scopul realizării investițiilor sau pentru susținerea activităților curente. A treia măsură constă în acordarea de produse cu componente de minimis, respectiv, compensarea dobânzii la credite în derulare, subvenționarea dobânzilor etc.

Bani europeni, pentru România

Marcel Vela: Astăzi, Guvernul României a publicat o Hotărâre prin care aprobă nota de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții „Viziune- 2020”.

Despre ce este vorba?

Este vorba despre finanțarea proiectului care se realizează din fonduri externe nerambursabile în limita sumelor aprobate anual cu această destinație inclusiv din bugetul MAI. Suma totală este de 3.260.410 de lei, echivalentul a 681.904.797 de euro din care UE susține în lei echivalentul a 2.777.255 de mii de lei, care reprezintă finanțarea de 84,4%.

Cofinanțarea este de 15% în valoare de 489.000.000 de lei, iar o cheltuială neeligibilă de 0,2% de 6.644.000 de lei. Adică din această sumă extrem de mare pentru o investiție de o asemenea anvergură, 2,7 miliarde de lei sunt susținute de fonduri europene.

Proiectul vizează creșterea nivelului de pregătire pentru o reacție rapidă și eficientă la dezastre a echipajelor de intervenție. Principala noastră preocupare este protejarea vieții, protejarea cetățenilor. Trebuie să fim pregătiți pentru a răspunde eficient și operativ în toate situațiile de grijă, în situație de calamități sau atunci când este nevoie pentru a proteja viața și sănătatea cetățenilor.

Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


  • Wow, marvelous blog format! How long have you been running a blog for?
    you made running a blog look easy. The overall glance of your website is fantastic, let alone the
    content material! You can see similar here sklep internetowy

  • Wow, awesome blog layout! How long have you ever been running a blog for?

    you make blogging look easy. The total glance of your web site is wonderful, as well as the
    content! You can see similar here sklep internetowy

  • Wow, awesome blog structure! How lengthy have you been blogging
    for? you make running a blog glance easy. The full look of your web site is excellent, let alone the content!
    You can see similar here e-commerce

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *