Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Ministrul de Interne anunță noi măsuri: România intră în izolare de miercuri/ Se suspendă temporar zborurile spre și dinspre Franța și Germania / Toți românii care vin în țară, plasați în izolare sau carantină / Vârstnicii au program de ieșit din casă

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 24 martie 2020 Etichete: , , ,

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prezintă alături de secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat a treia ordonanță militară, prin care restricțiile de circulație vor fi mai drastice, pentru a preveni propagarea epidemiei de coronavirus.

Marcel Vela: Dragi români, cea mai gravă criză din ultimii zeci de ani a cuprins și România. Vreau să vă asigur pe cei care sunteți în carantină sau în izolare că de aici vă vorbim și în calitate de părinți, bunici sau de fii. Ne aflăm în situația multora dintre dumneavoastră care nu și-au mai văzut cele mai dragi ființe de multe zile. Am ales să stăm la datorie. Comportamentul nostru va face diferența al zilelor ce vor urma. Ieșirea din această criză depinde de noi toți. Sănătatea celor dragi depinde de sănătatea noastră, dar și de restricțiile impuse ce vor intra în vigoare de mâine. Vă mulțumesc tuturor celor care ați ales să respectați regulile. Noaptea trecută, începând cu ora 22 Poliția și Jandarmeria au desfășurat cea mai mare și complexă acțiune pe care aceste instituții au avut-o de după 1990.

Am emis ordonanța militară nr. 3 din 24 martie 2020 privind măsuri de prevenire a răspândiri Covid-19.

-Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței cu următoarele excepții: deplasarea în scop profesional, deplasarea pentru cumpărături, deplasarea pentru asistență medicală, deplasările din motive justificate, precum îngrijirea copilului, persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar, deplasarea pentru realizarea de activități agricole.

-Deplasarea persoanelor peste 65 de ani este permisă între orele 11:00 – 13:00, pentru scopurile de mai sus.

-Circulația persoanelor peste 65 de ani este permisă și în afara acestui interval, dacă se face în interes profesional sau activități agricole.

-Declarațiile pe proprie răspundere cuprind nume, prenume, motiv, data, semnătura. Adeverința de la angajator sau declarația pot fi prezentate și prin intermediul telefonului, tabletei etc. Poliția va accepta adeverința fără ștampilă. Măsura se aplică de mâine de la ora 12:00.

-Instituțiile publice și operatorii economici trebuie să marcheze zona de acces a publicului cu semne vizibile care să asigure o distanță de minim 1,5 m.

-Administratorii piețelor trebuie să asigure respectarea unor distanțe minime între comercianți și clienți.

-Se suspendă toate zborurile operatorilor economici aerieni spre și dinspre Franța și Germania pentru toate aeroporturile pentru 14 zile, cu excepția aeronavelor de stat, transport marfă, corespondență, umanitare, tehnice. Măsura se alică de mâine, ora 23:00.

-Se interzice accesul piloților la bordul navelor dacă nu au echipament de protecție stabilit de DSP Constanța.

-Documentele care expiră pe perioada stării de urgență pot fi schimbate în termen de 90 de zile de la încetarea stării de urgență.

-Activitățile permise în centrele comerciale: Suspendarea temporară a activității comerciale nu se aplică vânzării produselor electronice și electrocasnice de operatorii care asigură livrarea la domiciliu, ca și livrarea produselor de optică medicală.

Secretarul de stat, Bogdan Despescu: În ultimele 24 de ore, 27.000 de angajați ai MAI au executat misiuni de patrulare în zonele spitalelor, pază la unitățile de carantină, verificare persoane în izolare, monitorizarea graniței de stat, dar și impunerea restricțiilor de circulație.

Noaptea trecută au fost identificate peste 1.700 de persoane care nu au respectat restricționarea circulației. Au fost verificate peste 60.000 de persoane izolate sau în carantină. În patru cazuri s-a dispus instituționalizarea măsurii de carantină. De mâine, în teren vom fi împreună cu colegii de la MApN. Măsura nu trebuie să producă temere. Îmi exprim încrederea că cetățenii vor înțelege exact scopul acestei măsuri

Secretarul de stat, Raed Arafat: La ora 20:00 au fost înregistrate 794 de cazuri de infectare cu coronavirus, 79 de persoane vindecate și 11 decedați. În spital, sunt internate 431 de persoane, la terapie intensivă 18. În carantină sunt 5.556 de persoane, iar 87.506 de români sunt în izolare la domiciliu.

Ieri am emis un ordin prin care suspendăm din 24 martie pentru 14 zile internările pentru intervenții chirurgicale care nu sunt urgențe și consultațiile programate în structurile ambulatorii, în public și privat

Motivul este eliberarea locurilor în spitale și să putem trece, acolo unde e posibil, medicii să nu mai vină zilnic la spital, ci în ture programate

Am solicitat în 48 de ore externarea tuturor pacienților care nu sunt urgențe. Medicul decide unde poate limita activitatea pentru a nu expune pacienții și personalul medical. Ordinul are caracter general și poate fi adaptat pentru fiecare pacient.

Domnul ministru a menționat o prevedere pentru donatorii de sânge. S-a semnalat o scădere serioasă a donării de sânge. Restul bolilor continuă să existe și au nevoie de sânge, de salvatori de vieți care sunt donatorii de sânge. Rugăm donatorii de sânge să își continue activitatea.

Noaptea trecută și azi IGSU a distribuit 100.000 de măști de nivel înalt de protecție și 15.000 de combinezoane. E doar o primă livrare.

Ministrul Afacerilor Interne le-a transmis un mesaj românilor:

„Oameni buni, trebuie să înțelegem cât de important e să respectăm noile reguli., Nimănui nu-i face plăcere să stea departe de cei dragi. Mai bine nu-i vedeți 14 zile, o lună, două decât să-i pierdeți pentru totdeauna. Ce trăim azi e cât se poate de serios. Dacă toți acționăm corect, evităm un posibil dezastru viitor”, a precizat Vela.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


 • … [Trackback]

  […] Here you can find 33581 more Info to that Topic: mainnews.ro/live-marcel-vela-prezinta-a-treia-ordonanta-militara-se-interzic-deplasarile-de-la-domiciliu-cu-cateva-exceptii-printre-care-mersul-la-serviciu/ […]

 • … [Trackback]

  […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/live-marcel-vela-prezinta-a-treia-ordonanta-militara-se-interzic-deplasarile-de-la-domiciliu-cu-cateva-exceptii-printre-care-mersul-la-serviciu/ […]

 • … [Trackback]

  […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/live-marcel-vela-prezinta-a-treia-ordonanta-militara-se-interzic-deplasarile-de-la-domiciliu-cu-cateva-exceptii-printre-care-mersul-la-serviciu/ […]

 • … [Trackback]

  […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/live-marcel-vela-prezinta-a-treia-ordonanta-militara-se-interzic-deplasarile-de-la-domiciliu-cu-cateva-exceptii-printre-care-mersul-la-serviciu/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW