Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


LIVE | Klaus Iohannis: După 15 mai nu vom avea o revenire bruscă la normalitate / Atac pentru Parlament și PSD – VIDEO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 28 aprilie 2020 Etichete: , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, susține, marți, prima conferință de presă de la izbucnirea epidemiei de coronavirus în România. La evenimentul care are loc la Palatul Cotroceni vor participa și jurnaliști. 

Klaus Iohannis: Este mai mult de o lună și jumătate de când trăim cu această epidemie. Din motive de siguranță am avut declarații de presă. Am invitat jurnaliști să vină astăzi la o conferință de presă după o introducere pe care o voi face, jurnaliștii vor avea posibilitatea să-mi adreseze întrebări.

După o lună și jumătate putem să tragem concluzii statistice. În această epidemie autoritățile, medicii și românii au obținut până acum rezultate notabile. Românii au dovedit că au simț civic, au dovedit maturitate. Se discută mult de măsurile de relaxare. Eu am spus că după 15 mai se vor relaxa restricțiile. O relaxare prematură ar fi dezastruoasă (…)Am pregătit și un grafic pe care îl puteți urmări.

N-ar fi păcat să dăm cu piciorul la aceste rezultate? Sunt conștient că oamenilor le-a fost greu să stea acasă. Că medicilor le-a fost extrem de greu. Împreună am obținut aceste rezultate. Pericolul nu a trecut. Este nevoie de maximă atenție. Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă o revenire bruscă la normalitate. În realitate experții ne spun că nu știm când vom reveni la o viață normală. Vor rămâne multe restricții în vigoare. Nu vom putea ieși la restaurant sau la mall, nu vom putea pleca din localitate decât cu un motiv foarte serios, nu ne vom putea întâlni decât maxim trei. La unitățile comerciale vor fi niște oameni care ne vor măsura temperatura. Probabil marile festivaluri nu vor avea loc anul acesta. Dacă se vor relua competițiile sportive există o probabilitate mare să se reia fără spectatori. Lucrurile nu vor intra în normalitate. Nu se întâmplă totul deodată. (…)

Atunci când a început epidemia rezervele României erau goale. Nu aveam rezerve de măști sau de biocide. Nu au existat pur și simplu. Nu au existat rezerve de măști, biocide, foarte puține medicammente. Acestea au fost achiziționate în timp record.

România are acum acces la 1,5 miliarde de euro care vor fi folosiți pentru achiziții de dispozitive medicale, de medicamente.

Obligați de epidemie și împinși de pretențiile electoratului, guvenul a început să facă reforme.

Nu toți politicienii au dorit să fie de partea care se ocupă cu îngrădirea epidemiei. Avem un contraexemplu mare cât casa poporului, e Parlamentul, modul în care unele partide înțeleg să folosească această nenorocire pentru interesul lor electoral. În Parlament am văzut un spectacol sinistru al politicienilor.

Banii românilor au fost risipiți de guvernele pesediste. E trist ca după ani și ani de guverene pesediste să ne găsim în situația de a face față unei epidemii groaznice cu rezervele aproape goale.

Aceștia sunt politicienilor care se cațără pe spaimele oamenilor și votează legi inaplicabile. Este jalnic”.  

Sesiune de întrebări&răspunsuri

Cum considerați că au gestionat autoritățile epidemia? Credeți că se putea face mai mult?

Autoritățile s-au comportat responsabil. Au luat măsurile care trebuie la timp. (…) Măsurile economice sunt de bun simț și vor ajuta real economia.

Considerați că a exista la nivel european o coordonare?

La început, coeziunea a fost mai puțină. Fiecare stat membru s-a concettrat pe propriile probleme, multe granițe s-au închis. Dar în paralel Comisia Europeană a venit cu măsuri de sprijin și au reușit – de acolo a venit 1,5 miliarde de euro pentru România, de exemplu. Pe parcurs, lucrurile s-au îmbunătățit, iar la ultimul Consiliu European am convenit ideea unui mare Fond de revenire a economiei, va fi corelat cu viitorul buget al UE.

Discuție despre muncitorii români zilieri în germania și Austria. Știați despre modul în care au plecat, claie peste grămadă?

În fiecare an, din păcate, mulți români au plecat la muncă în străinătate. Peste 4 milioane au plecat după Revoluție. Dar sunt și mulți care pleacă sezonier și cu banii câșltigați își duc traiul în România. Majoritatea pleacă sub contract cu firme, nu sunt organizați de stat. Este alegerea lor și va trebui să ne gândim bine cum le putem oferi un viitor în România. Însă se pare că la început au existat probleme organizatorice. Pe parcurs ele au fost remediate. Cei care au greșit trebuie să plătească.

Se discută despre amânarea alegerilor locale. Sunteți de acord?

Sunt mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont. Experții ne spun că nu vom scăpa de virus. (…)Nu știm dacă în acest an ajungem acolo. Este prematur să spunem dacă vom avea sau nu alegeri. Depinde de noi cum vom gestiona epidemia. E important să facem alegerile când nu reprezintă un pericol pentru populație. (…)Eu îmi doresc să avem și în această toamnă alegeri locale. Dacă nu se poate vor fi anulate.

Ar fi utilă selectarea unor sectoare esențiale de producție în UE sau la nivel național?

Da. Trebuie să încurajăm sectoare strategice să se relocheze în Europa. La începutul pandemiei a trebuit să cumpărăm echipamente din țări care sunt foarte departe de noi – nu doar geografic, ci din punct de vedere al percepției unui sistem democratic. Nu cred că cineva găsește că e un lucru bun să nu avem pe ce pune mâna în momente de criză. Va exista o regândire a lanțurilor de producție în UE pentru produsele strategice. Sunt convins că vor exista suficienți antreprenori români care vor produce produse strategice

Ce soluții au părinții care trebuie să se întoarcă la muncă?

Există o legislație în vigoare care permite să stea acasă dacă scoala e închisă. Cred că foarte mulți au o problemă cu asta. dar ce problemă ar avea dacă ar trimite la școală și copilul ar aduce boala acasă. Își va găsi fiecare familie o soluție proprie.

Ați dat ieri un exemplu din Franța, ați spus că s-a redeschis experimental o școală. Oficialii francezi vă contazic. Informație eronată cu redeschiderea scolilor din Franța?

Informația e corectă, e un exemplu corect. Uni ați cerut informația, e un studiu făcut de Institutul Pasteur, e verificabil. Am spus că există un exemplu care ne arată că situația în școli de complicată. Însă decizia de a nu deschide școlile în România s-a bazat pe faptul că distanțarea nu poate fi realizată, elevii merg de acasă la școală și pot duce boala acolo sau pot duce boala acasă. Iar unii trăiesc și cu bunicii. Din aceste motive, și încă altele, am decis să nu redeschidem școlile, decât pentru clasele terminale. Acești elevi din clasele temrinale nu sunt obligați, au oportunitatea să meargă pentru a-și pregăti examenele. Sunt și multe alte exemple pe care nu le-am mai dat. Puteam să vă spun că în Italia s-a luat aceeași decizie, de a nu se deschide școlile până în septembrie. În Danemarca însă, s-au deschis școlile, dar probabil că acolo sunt alte condiții, mai puține școli fără apă curentă sau cu lucrul în schimburi

Ne puteți da o dată pentru deschiderea restaurantelor, mall-urilor?

Aceste lucruri le putem comunica doar pas cu pas, pentru că ele depind de evoluția epidemiei. Săptămâna viitoare vom lua o decizie dacă continuăm cu stare de urgență sau o variantă alternativă. Putem comunica dacă din 15 mai putem merge sau nu la dentist. Deciziile le vom lua săptămâna viitoare. După încă o săptămână – două vom putea să anunțăm viitoarea măsură și tot așa. Dar la unele restricții nu vom putea renunța – de exemplu la mască.

Cum va ajuta statul cetățenii pentru a reveni din punct de vedere social și economic?

Vom avea măsuri de relaxare pas cu pas. Acum nu putem spune decât ce putem prevedea peste maximum 2 săptămâni. Însă viața tuturor va rămâne luni de zile sub semnul epidemiei. În toamnă vom afla dacă va exista sau nu al doilea val. Experții au păreri împărțite. Mulți specialiști spun că va dura foarte mult până când viața noastră va reveni la normalitate. Dar e evident că apar și oportunități – în piața muncii, pentru noi afaceri.

Cum e respectat dreptul la educație prin cursurile online, când mulți copii nu au acces la internet?

E o problemă importantă. Pentru copiii care nu au acces la net, ministerul va veni probabil cu achiziții de tablete. Acolo unde copiii nu au note în catalog ăn semestrul 2, vor fi invitați la școală în condiții de maximă siguranță. E o preocupare pe care o am de multă vreme. La conducerea ministerului e preocupare pentru aceste chestiuni. Am discutat despre ce treubie să facă ministerul în vară. Am pretenția ca până în septembrie să găsim soluții pentru copiii care acum nu au acces la învățământul la distanță. Am pretenția să existe ghiduri și pentru profesori pentru predarea online. E foarte mult de lucru. Ținta e întreaga populație școlară și dascălii

După 15 mai va fi stare de urgență sau stare de alertă?

Discutăm de două săptămâni aceste variante. Decizia nu o vom lua mâine, pentru că vrem să urmărim evoluția situației. Decizia privind prelungirea stării de urgență sau instituirii stării de alertă o vom lua probabil săptămâna viitoare. Pot să vă spun că legislația secundară aferentă variantei în care nu prelungim starea de urgență e aproape finalizată. Am vrut să fim pregătiți din timp pentru ambele variante, ca să nu mai fim în situația de la începutul epidemiei. Vreau să avem legislația clară, rezervele necesare, iar în toamnă să avem rezervele suficiente pentru un al doilea val sau pentru o altă boală.

Ați vorbit anterior de o reevaluare a cheltuielilor bugetare Legea pensiilor înseamnă 10 de miliarde de lei impact doar în acest an. Sunteți de acord cu majorarea de 40%?

E o chestiune care trebuie analizată de experți și guvernanți cu mare atenție. Probabil la jumătatea anului guvernul va trebui să ia o decizie. După jumătatea anului lucrurile trebuie foarte bine clarificate. Mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei. Când se va face analiza, o să îi rog pe guvernanți să ia în calcul că pensionarii sunt o categorie vulnerabilă. Guvernul o să răspundă la momentul oportun.

Ați spus că parlamentarii promovează măsuri populiste imposibil de pus în practică?

Luați lista legilor votate trimise de PNL sau de mine la Curtea Constituțională.

Ce ați discutat cu președintele Trump?

Datele ce pot fi comunicate public din această convorbire au fost puse în comunicatul de presă. A fost o discuție foarte caldă. Am discutat despre măsurile luate, despre materialele de protecție, despre ventilatoare, am spus că avem nevoie și președintele Trump a spus că va trimite cât se poate de repede ventilatoare în România. Am discutat despre securitatea flancului estic al NATO și i-am spus foarte franc că noi contăm pe SUA și NATO pentru a ne asigura securitatea

Când ați vorbit de relaxarea măsurilor ați spus că nu va mai fi nevoie de acele declarații pe proprie răspundere. Cât va mai fi nevoie de ele?

Săptămâna viitoare vom clarifica toate aceste chestiuni de detaliu. Nu vreau să intru azi în detalii. Este foarte clar că această lună și jumătate apasă foarte mult nu doar asupra economiei, ci asupra stării populației. Cred că a fost nevoie la momentul respectiv de o luminiță la capătul tunelului, că ne gândim la măsuri pentru o nouă normalitate.

Ce ne facem dacă după relaxarea măsurilor, numărul îmbolnăvirilor va crește?

De aceea relaxarea se face în pași și fiecare măsură trebuie analizate. Dacă după o măsură X vom avea un număr foarte mare de infecții, atunci va trebui re-evaluată acea măsură.

Bugetarii și demnitarii ar trebui să arate un anumit tip de solidaritate?

Solidaritatea nu poate fi o măsură de coerciție, ea trebuie să vină de la fiecare. Dar sunt foarte bucurps că avem foarte multă solidaritate în societate. Am fost zilele trecute la un centru pentru bolnavi construit doar din resurse private. Am avut firme, antreprenori care au donat echipamente.

Ar trebui să se ia măsuri pentru bugetari sau reducerea indemnizației demnitarilor?

Sunt convins că vor da dovadă de solidaritate și demnitarii

Ați primit informări de la servicii înainte de începerea epidemiei? Nu era nevoie de măsuri mai stricte la începutul epidemiei, când erau prea puține teste?

Cred că am reacționat foarte bine și foarte repede. Avem foarte puțin bolnavi în comparație cu alte țări. Siguri că au existat informări, nu doar de la servicii. Cele mai multe le-am primit de la OMS. Noi am ținut cont de acestea și guvernul Orban a luat primele măsuri concrete de achiziții cu mult timp înainte să avem vreun caz în România. Nu s-a întâmplat în multe țări. probabil noi ne-am mișcat mai repede și rezultatele se văd. România a reacționat la timp și proporțional. Guvernul a făcut o treabă foarte bună

Au existat unele excese din partea oamenilor legii? Au apărut exemple în spațiul public

Și forțele de ordine au fost prezente și au acționat foarte eficient. E adevărat că au existat și excese, persoanele au fost sancționate, dar sunt foarte puține exemple. Să recunoaștem aceste reușite și să fim și puțin mândri de ei. Nu a mai existat o situație similară în România post-decembristă. Forțele de ordine publică și-au făcut treaba foarte bine

Ce măsuri de sprijin vor fi pentru micii întreprinzători care au fost nevoiți să închidă afacerile? Când se deschid cabinetele stomatologice, frizeriile?

Pentru antreprenorii care au probleme reale evident că există o preocupare, vor fi măsuri de sprijin. Primele deja s-au luat. Săptămâna viitoare vom lua și decizii care privesc primele sectoare unde vom avea o deschidere, e prematur să vă spun azi

Legea Vacinării e la vot final, deși a trecut din martie de comisii. Au existat presiuni de la anti-vacciniști, care e mesajul dvs pentru parlamentari?

Nu comentez inițiativele până ajung la promulgare. Mesajul pentru parlamentari e să fie responsabili. 

A mai existat o situație de urgență în care președintele Emil Constantinescu a discutat cu liderii Opoziției de atunci. Ați discutat cu liderii Opoziției?

Eu sunt în legătură cu toți liderii din România. Acest mit al lipsei de dialog e un mit.

Ce mesaj le transmiteți celor din Suceava? Acum 6 luni apreciați activitatea managemtului spitalului, iar 6 luni mai târziu au murit oameni din cauza managerului

Am fost de mai multe ori în Suceava, e un oraș în plină dezvoltare, cu oameni harnici. Faptul că s-a ajuns în carantină are foarte multe cauze, probabil și un management defectuos al acestei epidemii. Au avut în Suceava foarte mulți români veniți din afară, fapt ce a contribuit la un număr mare de îmbolnăviri. Sucevenilor le spun să respecte indicațiile autorităților ca să scape de epidemie

Ne puteți spune când ați avut primele semne că va fi o epidemie? S-au făcut rapid achizițiile?

Informațiile au fost puține și nu foarte lămuritoare la început. Și OMS a stat destul de mult până a anunțat că nu e doar e epidemie în Wuhan. Noi m reacționat la începutul lui februarie, guvernul a emis OUG pentru a putea face achiziții pentru medicamente și echipamente care ar fi trebuit să fie în rezerve, dar din cauza PSD nu era nimic, era zero, gol. Legislația nu a fost actualizată pentru achiziții și rezerve, chiar dacă PSD au avut timp să actualizeze legislația pe Insula Belina și altele care îi interesau. Pentru un guvern minoritar a fost foarte greu, dar au reușit

Puteți garanta că nu vor fi probleme cu plata salariilor?

Am pus această întrebare ministrului Finanțelor și mi-a garantat că nu vor fi probleme. E greu de acoperit deficitul bugetar, dar are soluții – acesta e răspunsul pe care l-am primit

Când credeți că va fi reluată activitatea în turism? Ați spus că după 15 mai oamenii nu vor putea pleca din localitate fără un motiv serios.

Vom lămuri detaliile săptămâna viitoare. Nu putem trata zona de servicii turistice la pachet. E mai ușor să deschidem hotelurile fără restaurante, nu există o problemă de distanțare. La restaurant, problema de distanțare socială e mai complicată.

Există un plan B pentru muncitorii români din străinătate dacă va fi o explozie a cazurilor?

Toți sezonierii au contracte în care e prinsă și sănătatea. Angajatorul e responsabil. Dar avem exemple de țări în care unii oameni au fost lăsați pe drumuri și MAE a trebuit să îi aducă acasă. Cred că am învățat cu toții din această criză. Dar a fost pentru noi și pentru cei vizați o mare dezamăgire că o țară care i-a chemat, i-a scos pur și simplu pe stradă, i-a lăsat să se descurce singuri.

Ce se întâmplă după 15 mai cu cei care nu își vor permite măștile obligatorii?

Există un sprijin pentru persoanele defavorizate, ele le vor primi gratuit.

De obicei, măsurile de relaxare sunt dublate de creșterea capacității de testare. România e printre ultimele la teste. Cum să creștem numărul de teste?

Pentru mine numărul de teste a fost de la început o preocupare. Adevărul că s-a crescut foarte mult, de la câteva zeci pe zi, la aproape de 10.000. Au existat aparate, dar fără personal, au existat laboratoare fără acreditare. Ministerul Sănătății și în special ministrul Tătaru s-au mișcat foarte bine. Dar e nevoie de creștere în continuare. Specialiștii mi-au spus că suntem la un nivel acceptabil raportat la milion de români. Pe de altă parte observ că sunt foarte mulți participanți la discuția publică care cer testarea în masă. Dar OMS comunică faptul că nu prea are rost să facem testări în masă, ci la personale care prezintă risc sau suspectă de infecție. Totuși, am solicitat să avem un număr mai mare de testări pe zi, inclusiv în perioada când epidemia va bate în retragere. Cu cât mai multe testări, cu atât mai siguri vom fi.

Pe de altă parte, există testele rapide – nu foarte sigure, și testele moleculare, care nu se fac pe loc. Sperăm toți ca industria să dezvolte kituri care să permită teste sigure și rapide, sau chiar kituri de autostestare. Numărul de teste pe zi va crește în continuare în România

Au existat momente în care a părut că sunteți pe poziții diferite cu guvernul? De ce au apărut aceste diferențe de opinie? Relația cu premierul e mai solidă decât la începutul crizei?

Relația mea cu premierul și guvernul e excelentă. Dacă nu ar fi fost așa, nu am fi avut asemenea rezultate. Colaborarea e foarte bună nu doar declarativ, se vede în abordările comune. Pe de altă parte, trebuie să fim realiști, e o criză foarte profundă, fiecare ministru are o încărcătură uriașă, nu reușim să vorbim cu toții, tot timpul. Dar dacă a existat o problemă de clarificat, am clarificat-o foarte repede. Nu am de gând să las să apară vreo falie sau vreo divergență. E cu totul și cu totul altceva decât pe vremea guvernelor PSD-iste, când eu spuneam una, ei făceau alta, și pierdeau românii. 

Vor exista bani pentru dublarea alocațiilor copiilor?

Aceasta e una din măsurile care trebuie foarte bine cântărite de guvern. Alocațiile au fost deja dublate anul trecut. Și mie mi-ar plăcea ca românii să plătească mai mulți bani, dar banii trebuie să vină de undeva.

De când vor fi obligatorii termometrele pentru companii? Și de unde să le cumpere?

Termometrele sunt ușor de cumpărat. Vom da normative pentru a explica de la ce număr de angajați sunt obligatorii.

Suspendarea procedurile normale de achiziții a dat drumul la tunuri. Ați discutat cu premierul această problemă?

Am discutat din capul locului aceste chestiuni și am cerut atenție. Nu peste tot s-au putut face achiziții la prețurile de dinainte de criză. Dar am cerut clarificări până la ultima centimă

Licitația 5G, cum vedeți participarea Huawei?

În CSAT se va lua decizie pe această temă. Pentru noi, securitatea națională asigurată împreună cu SUA va fi un criteriu prevalent. Noi nu dorim să ajungem cu sisteme critice operate de firme care nu sunt de încredere.

Numărul de testări pe milionul de locuitori în România e mult mai mic decât în țările din tabel. Ați spus că e o cifră rezonabilă. Mai credeți că e rezonabilă?

Când vorbim despre date științifice și grafice e bine să nu amestecăm lucrurile. Pentru a nu complica percepția publică am venit cu graficul care arată rezultatul tuturor acțiunilor. Da, după părerea mea trebuie să avem mai multe testări. Ce am avut până acum ne-a permis să ținem epidemia sub control. Trebuie să intrăm în zona de testări de control. Ideea de a avea și alte date pe grafic e foarte bună, voi aduce la următoarele discuții.

Baza pentru viitoarele discuții sunt tocmai datele precise. La ce capacitate de testare ar trebui să ajungă România, de la 10.000 de teste pe zi pentru ca ridicarea restricțiilor de izoare să se realizeze în siguranță?

Cu cât mai multe, cu atât mai bine. 

Ați dat vina aproape integral pe guvernarea anterioară. Le-ați cerut însă votul în Parlament. Chiar așa bine stau lucrurile, dat fiind că Washington Post scrie despre corupție? Dosare de corupție nu am văzut

Oamenii au fost sancționați pentru încălcarea regulilor impuse. Vor fi făcute toate verificările la achiziții. Nimeni nu va scăpa nepedepsit dacă a vrut să se îmbogățească prin corupție în plină epidemie. Dar aceste lucruri nu pot fi făcute de parchete de pe o zi pe alta.

Au fost făcute sesizări pe parchete?

Cu siguranță vor fi făcute. În România există domnia legii.

Unde v-ați tuns? Eu am încercat acasă și nu mi-a ieșit.

Tot așa, acasă. Mai încercați

 

 

 

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW