Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


LIVE Klaus Iohannis explică ce înseamnă decretarea stării de urgență: Dacă se impune se pot plafona prețurile la medicamente, alimentele și carburanți / Poate fi interzisă gradual circulația și închiderea granițelor

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 16 martie 2020 Etichete: , , ,

Președintele României a decretat, începând de luni, instituirea stării de urgență pe teritoriul României, în contextul răspândirii rapide a virusului Covid-19. Sunt 158 de cazuri de îmbolnăviri înregistrate în acest moment în toată țara. 

„Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile. Pandemia cauzată de coronavirus nu poate fi stopată decât prin măsuri excepționale. Aceste măsuri vizează sănătatea publică dar și îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți.

Oricât de greu este să ne adaptăm, este singura cale să salvăm viețile celor dragi nouă. Este foarte important ca oamenii să fie corect informați.

Școlile vor fi închise pentru protejarea copiilor. Activitatea din învățământul preuniveristar se suspendă. Salut eforturile cadrelor didactice. 

Foarte important e să limităm povara financiară asupra cetățenilor. Dacă va fi nevoie se pot plafona prețurile la medicamente, la alimentele strict necesare și la utilități, gaze, carburanți, electricitate, în limita prețului mediu din ultimele trei luni.

Vreau să fie foarte clar: serviciile medicale pentru tratarea coronavirusului se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriu țării.

Pentru persoanele izolate la domiciliu, se vor stabili măsuri de sprijinire. Angajatorii și angajații afectați vor fi sprijiniți prin derogări. Angajații și familiile lor (…)vor beneficia de protecție socială.

Pe perioada stării de urgență, prevederile legii privind acordarea de zile libere părinților nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, penitenciare, sanitar și altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii au dreptul la o majorare a salariului potrivit legii 19 din 2020

Tot în sprijinul angajaților și angajatorilor se introduce posibilitatea ca în companii și instituții, unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în sistem telemuncă. 

Oamenii trebuie să știe că nu mai este necesară deplasarea la sediul instituțiilor pentru a primi beneficii sociale. Cererile pot fi depuse online.

Măsurile la nivelul sanitar. Am dispus ca în structurile MAI, în unitățile sanitare, să se poată angaja personalul necesar fără concurs.

Am dispus asigurarea sumelor necesare la Ministerul Sănătății pentru achiziționarea directă a materialelor și medicamentelor necesare (…) În economie, Guvernul poate lua măsuri de sprijin și va anunța curând pachetul de soluții pregătit. Producția și întreaga economie trebuie să fie pregătite să susțină combaterea epidemiei. Se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică. Am decis suspendarea efectuării controalelor la angajatori de către ITM, cu câteva excepții

Efecte în justiție. În această perioadă activitatea de judecată va continua doar în cauzele excepționale. Lista se stabiliește de conducerea ÎCCJ și conducerile Curților de Apel. CSM va da îndrumările necesare. Pentru judecarea proceselor instanțele pot da termene de judecată scurte.

Toate măsurile detaliate se regăsesc în decretul pe care l-am emis astăzi.(…)

Vreau să transmit un mesaj special medicilor. Vă mulțumesc tuturor pentru eforturile făcute și cu toții suntem recunoscători pentru eforturile pe care le depuneți neobosit”.(…)

Prin acest decret am luat toate măsurile pentru protejarea personalului sanitar.

Sunt hotărât ca împreună cu Guvernul Orban să luăm cele mai drastice măsuri pentru a proteja viața cetățenilor.(…) Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați regulile, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare, aveți grijă de cei apropiați, păstrați igiena mâinilor.(..)Oricât de greu ar părea, păstrați distanța socială

Măsurile care au funcționat până acum au fost cele severe, de distanțare socială. Combaterea transmiterii infecțiilor presupune efort susținut, acțiune rapidă.

Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau rapid măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei, închiderea restaurantelor. Poate fi interzisă gradual circulația rutieră, aeriană, maritimă, dacă se impune”, a declarat, luni, Klaus Iohannis.

 

Știre în curs de actualizare

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW