Thursday, October 22, 2020
Jurnalism corect


LIVE | Klaus Iohannis: Moțiunea mi se pare neavenită / Nimeni nu și-a dorit o criză economică / Școala nu va începe ca de obicei – VIDEO

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic , at 19 august 2020 Etichete: ,

Președintele României, Klaus Iohannis, susține, joi, o declarație de presă de la Palatul Cotroceni, după întâlnirea dedicată crizei din Belarus pe care a avut-o în sistem videoconferință cu membrii Consiliului Europei.

„Am participat la reuniunea Consiliului European în format videoconferință pentru a discuta despre situația îngrijorătoare din Belarus. (….)În intervenția pe care am avut-o am subliniat că fraudarea alegerilor prezidențiale, reprimarea violentă a protestelor, precum și tratamentele inumane la care au fost supuși cetățenii reținuți nu pot fi lăsate fără un răspuns din partea UE. Am solicitat încetarea imediată a violențelor împotriva protestatarilor pașnici, precum și eliberarea persoanelor deținute ilegal. Am arătat că este necesară demararea unor investigații a tuturor abuzurilor indicate.(….)E extrem de importantă inițierea unui dialog real și de substanță între autorități, opoziție, societatea civilă. Aceasta e singura soluție pentru o tranziție pașnică (…)O mențiune cu privire la situația din Mali. Avem acolo 120 de militari și aș vrea să transmit că sunt în siguranță în acest moment, în ciuda tensiunilor din zonă. Urmărim cu mare atenție evenimentele și suntem să pregătiți să acționăm în consecință dacă va fi cazul„, a declarat Klaus Iohannis

Întrebări și răspunsuri

Cum vedeți intenția de amânare pentru septembrie a votului la moțiunea de cenzură?

Moțiunea mi se pare neavenită. Dacă țara este cuprinsă de o epidemie și suntem în criză economică nu vii să depui moțiune de cenzură. Asta arată doar că PSD nu e doar cinic, este și iresponsabil. PSD vrea să arate că mai este acolo. Nu are soluții, caută probabil soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă. Există dubii cu privire la constituționalitatea demersului. Nu s-a depus niciodată în vacanță parlamentară o moțiune. Sunt specialiști care spun că e discutabil. Avem o temă care trebuie clarificată. Vom vedea dacă e neconstituțională sau nu. Ce se întâmplă după discutăm după vot. După părerea mea, e un gest politic iresponsabil de uz intern pentru PSD

Cum veți acționa pentru a fi respectate legile promulgate de dvs?

Nimeni nu și-a dorit această epidemie, absolut nimeni nu și-a dorit o criză economică, dar aceasta a venit. Aici suntem. Evident că toată lumea își dorește să câștige mai bine, însă pentru a fi posibil trebuie să existe acești bani. Nu e posibil să împarți bani care nu există. Eu am spus de la început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru epidemie și recesiune. Și atunci, cu toate că marea majoritate a economiștilor a repetat că nu se pot mări pensiile și alocațiile, am cerut soluții pentru a fi majorate, atât cât se poate, și iată că au venit cu soluții, majorare etapizată, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși.

Ca fost profesor, dacă un elev v-ar spune că are febră, cum ați reacționa? MS ar fi putut veni cu ghidul de începere a școlii mai devreme?

Când un elev acuză simptome evident că trebuie trimis la doctor să vadă care este problema. Este însă foarte clar că școala nu va începe ca de obicei, când lumea se aduna în curtea școlii, toți bucuroși că începe școala. Nu se vor aduna, dar școlile se vor deschide, pentru a evita o generație pierdută. Copiii trebuie să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Măsurile nu sunt complicate, regulile de bază sunt aceleași – masca, distanța, igiena.

Există o nemulțumire foarte mare în sectorul HORECA, ați abordat acest subiect în discuțiile cu guvernul?

Înțelegem foarte bine această preocupare, este sectorul probabil cel mai grav lovit de criza economică. Guvernul a aprobat deja câteva scheme de ajutor, dar aici e vorba de sănătatea publică a întregii populații. În condițiile în care numărul de bolnavi crește zilnic, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile și până nu intrăm într-o zonă de descreștere a epidemiei nu vom lua alte măsuri de relaxare, dar guvernul va veni cu măsuri de sprijin economic.

Ce face UE dacă Rusia va intra cu trupe în Belarus?

Nu considerăm că acest scenariu se va întâmpla. E clar că situația e îngrijorătoare, dar singurele soluții sunt cele diplomatice. Toată lumea a declarat că e inadmisibilă o intervenție din exterior și nu ne așteptăm la o astfel de intervenție din nicio parte.

Ce le-ați transmite părinților care nu vor să semneze declarația care ar atrage răspunderea penală asupra lor?

În condițiile în care numărul de bolnavi crește zilnic, noi măsuri de relaxare nu sunt posibile Cred că nu trebuie să ne formalizăm prea tare. Am constatat la toți părinții o preocupare firească față de sănătatea copiilor. Evident că părinții vor urmări starea de sănătate a copiilor și sigur că au partea lor de răspundere. Dacă nu sunt sănătoși. să-i țină acasă, să consulte medicul de familie. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate, birocratice, fiecare trebuie să-și asume rolul care îi revine.

Dacă numărul de infectări crește exponențial, mai sunt oportune alegerile?

Deocamdată nu avem niciun motiv să credem că va crește exponențial, dar situația e fluidă. Nu pot să vă spun care va fi situația peste 5 săptămâni, dar cu toții sperăm că nu se va extinde exponențial epidemia, ci se va reduce numărul de noi infectări zilnice, pentru a avea alegeri sigure. Dacă lucrurile merg rezonabil mai departe, sunt de părere că se pot organiza alegeri. Se va purta masca, se va sta la o distanță rezonabilă etc.

Despre racolările de primari PSD de către PNL: De ce ați girat aceste racolări?

Nu le-am girat, ba dimpotrivă, și săptămâna trecută m-a exprimat clar împotriva traseismului politic. Acea parte din întrebare mi se pare extrem de tendențioasă și chiar greșit exprimată. Eu sunt împotriva traseismului politic. Cei care au trecut de la un partid la altul nu trebuie să îmi explice mie de ce a făcut-o, ci propriului electorat.

Dacă moțiunea trece, Orban rămâne prima opțiune ca premier?

Discutăm atunci

Ați avut o discuție cu Ludovic Orban pe subiectul primarilor racolați?

Tocmai am răspuns colegului dvs, eu sunt împotriva traseismului politic dar ca președinte nu sunt în niciun partid și nu pot eu să intervin într-un partid politic. Public, am tot dreptul să-mi spun opinia: Eu, Klaus Iohannis, sunt împotriva traseismului politic.

Considerați că moțiunea de centură e un demers real sau doar de imagine?

Demersul arată că PSD e și cinic și iresponsabil.

Despre majorarea alocațiilor pentru copii: Majorarea e suficientă pentru copii, 6 lei pe zi?

Eu mi-aș dori mult mai mult, dar dorința singură nu rezolvă problemele financiare niciodată. Mi se pare această chestiune, abordarea PSD de a respinge pe bandă rulantă astfel de ordonanțe, de un populism grosolan. Ei știu la fel de bine că banii nu sunt, suntem în criză economică. Ca să vii în parlament ca opoziție să dărâmi actele normative care gestionează banii care au rămas, poate fi citit numai într-o cheie electoralistă. E pur și simplu o chestiune de iresponsabilitate

Există în rândul cadrelor didactice o evaluare în privința abilităților de predare online?

Este foarte important să înceapă școala fizic. Nu peste tot va fi posibil, și acolo trebuie intervenit pentru a permite desfășurarea unui învățământ online. Știu că ministerul Educației a pregătit cursuri de pregătire, platforme online. Cred că e posibil să se găsească soluții pentru fiecare caz în parte, dar majoritatea școlilor vor funcționa fizic

 

 

sursa foto: presidency.ro

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW