Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


LIVE Guvernul PNL își asumă răspunderea în fața Parlamentului pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Orban: Noi punem mandatul pe masă. Și pe un tur și pe două noi batem PSD la alegeri / Ciolacu: Nu poți să modifici regulile în timpul jocului

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 29 ianuarie 2020 Etichete: , , , , ,

Senatul și Camera Deputaților se reunesc, astăzi, în ședință comună, pentru ca Guvernul condus de Ludovic Orban să-și asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru proiectului de lege care prevede schimbarea legislației electorale astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Ludovic Orban: Și pe un tur și pe două noi tot o să batem PSD la alegeri

„Guvernul pe care-l conduc a luat decizia să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pentru modificarea legii alegerilor locale astfel încât să permitem cetățenilor fiecărei comunități locale să-și aleagă primarii printr-un sistem de alegere care să confere legitimitatea primarilor aleși. (…)

Acest sistem de vot nu conferă un drept deplin cetățenilor de a alege un primar care într-adevăr să aibă legitimate pentru a conduce comunitatea. Acesta restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți care vor să schimbe un primar care nu și-a făcut treaba(…) Chiar dacă numărul cetățenilor nemulțumiți de un primar depășește procentul de 50%, nu pot schimba primarul: pentru că voturile nemulțumiților se distribuie la mai mulți candidați în acest sistem.(…)În 2016 s-au ales primari care n-au avut nici măcar 30%. Aproape 50 de candidați au fost aleși cu mai puțin de 30% din voturile cetățenilor prezenți la vot. Avem situații în care un primar a fost ales de doar 10% dintre cetățeni.

Am văzut că PSD depune moțiune de cenzură. Sincer, nu înțeleg motivele. Peste 1.500 dintre primarii care au câștigat alegerile în 2016 au câștigat cu peste 50%. Poate vă e teamă că nu și-au făcut treaba cum trebuie, deși ați pompat resurse din bugetul de stat în primarii PSD? Puteți să băgați și 10 moțiuni de cenzură, dar nu puteți să ne schimbați punctul de vedere nici al nostru, nici al celor peste 80% dintre cetățeni care vor alegeri în două tururi.

Alegerea în două tururi arată cu adevărat respectul pentru democrație și votul cetățenilor.Noi punem mandatul Guvernului pe masă.(…) Și pe un tur și pe două noi tot o să vă batem la alegeri.”, a declarat Ludovic Orban, în plenul Parlamentului.

Marcel Ciolacu: Nu poți să modifici regulile în timpul jocului

„Mâine dimineață depunem moțiune de cenzură. Nu avem matematic numărul (de voturi pentru a trece moțiunea -n.red.), dar nici PNL nu a a avut când a preluat guvernarea. (…)Nu poți să modifici regulile în timpul jocului. Constituțional se poate ajunge la anticipate. PSD așteaptă. Nimeni în România nu și-a permis să încalce deciziile CCR. Este o linie roșie a democrației”, a spus Marcel Ciolacu, după declarațiile premierului.

Ciolacu a mai precizat că PSD va sesiza CCR și pentru proiectul de lege care prevede alegerea primarilor din două tururi, pentru care Guvernul își asumă răspunderea în Parlament.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW