Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

LIVE Florin Cîțu, audiat în comisiile de Finanțe ale Parlamentului: Ar trebui să le explicați românilor de ce nu ați vrut să creșteți pensiile de la 1 ianuarie

By Madalina Balaceanu , in Politic , at 17 februarie 2020 Etichete: , ,

Florin Cîțu, propunerea PNL pentru funcția de ministru al Internelor în Guvernul Orban II, este audiat în Comisia de specialitate. Liberalul a postat un mesaj pe Facebook, duminică, în care a anunțat că va explica de ce PSD nu a prevăzut creșterea pensiilor de la 1 ianuarie, ci de la 1 februarie.

La începutul audierii, Cîțu a explicat că țintele Ministerului de Finanțe din 2020 sunt legate de execuția din 2019, iar prioritățile pentru anul în curs sunt informatizarea și reformarea ANAF.

„Vom continua și în mandatul următor prin măsurile pe care le luăm să avem încrederea investitorilor străini, să finalizăm reorganizarea ANAF care înseamnă mai mulți bani la buget, țările care au introdus ceea ce vom finaliza noi în acest an și nu s-a făcut în doi ani de zile, să conectezi casele de marcat la ANAF. un lucru simplu în 2020, dar nu s-a vrut să se facă, plus acel fișier electronic care se numește SAFTE , în toate țările din lume a adus cel puțin 1% din PIB venituri în plus la buget și noi acest lucru îl vom continua și îl vom face în acest mandat, de ce nu s-a făcut până acum, nu știu, dar îl vom face noi”, a declarat Florin Cîțu în fața comisiei.

Florin Cîțu a mai anunțat lucrul nou care a apărut în programul de guvernare: o strategie pentru instituțiile financiar-bancare unde statul este acționar unic sau majoritar.

„Un lucru nou care a apărut în programul de guvernare, o strategie pentru instituțiile financiar-bancare unde statul este acționar unic sau majoritar. Înainte de a lua o decizie strategia va fi prezentată public. În acest moment, aceste instituții nu sunt cele mai profitabile din piață, deși, dacă ne uităm la valoarea activelor, ar trebui să fie. Noi vrem să facem din aceste instituții, instituții serioase, profitabile, care să aducă dividende la bugetul de stat. Până acum, dividentele au lipsit de la aceste instituții”, a mai spus Florin Cîțu.

Întrebat de senatorul PSD Daniel Zamfir ce face Ministerul de Finanțe ca să recupereze banii pe care băncile nu vor să îi plătească, Cîțu a răspuns:

„Este o decizie a Curții de Conturi care s-a arătat împotriva băncilor. Băncile trebuie să dea banii înapoi, nu are nicio legătură cu Ministerul Finanțelor Publice. Atunci când va fi ANAF implicat, vom vedea. Băncile au termen până în martie. 

Deputatul USR Cosette Chichirău a precizat că în comisie se va vota, de fapt, un blat politic și a întrebat cum să voteze ca să strice acest „blat politic”.

„Ați tocat PSD-ul că face promisiuni electorale, dar mi se pare că ați implementat cam aceeași tactică, că vă e frică să implementați soluții bune pentru România din motive electorale, și de aceea suntem astăzi aici, într-o criză politică, pentru că nu ați vrut alegeri în două tururi și ați vrut anticipate, și asta pe motive strict electorale. Eu am o singură întrebare, că de fapt aici noi votăm un blat politic. Când veți face blatul pentru cetățeni? Când veți face un blat pentru autostrada Moldova. Eu voi da votul de astăzi ca să stric blatul politic. Domnul Cîțu, cum să votez ca să stric acest blat politic?”

Florin Cîțu a răspuns că obiectivul liberalilor este reprezentat de alegerile anticipate și alegerile în două tururi.

„Obiectivul nostru îl reprezintă alegerile anticipate și alegeri în două tururi. Pentru alegeri în două tururi, am căzut, ne-am asumat riscul și acest Guvern a fost picat pentru că și-a asumat alegerile în două tururi. Să spuneți că nu vrem alegeri în două tururi, este exagerat. Mergem pe varianta II, alegeri anticipate. Este nedrept să spuneți că la buget nu au fost aprobate amendamentele dumneavoastră. 

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, l-a întrebat pe Florin Cîțu dacă va majora valoarea punctului de pensie de la 1.265 de lei la 1.775 de lei.

La rândul său, Florin Cîțu a răspuns:

„Dumneavoastră ați fost ministrul Muncii și fost ministru al Finanțelor. Știți foarte bine că Ministerul Finanțelor se ocupă cu alocarea bugetului și respectarea legislației în vigoare. Aplicarea legii pensiilor este unde ați fost dumneavoastră, la Ministerul Muncii. (…)Trebuie să înțelegem de ce dumneavoastră nu ați vrut să plătiți pensia de la 1 ianuarie. Eu vă spun că banii sunt în buget. Am inclus banii în buget, sunt acolo, și trebuiau plătite la 1 ianuarie. Eu aș fi preferat să plătesc pensiile de la 1 ianuarie. Salariile au crescut de la 1 ianuarie pentru toți angajații din sectorul public. De pensii, eu preferam să crească de la 1 ianuarie. Banii sunt în buget, de ce legislația este făcută să crească din septembrie nu știu. Ar trebui să le explicați românilor de ce nu ați vrut să creșteți pensiile de la 1 ianuarie”, a răspuns Florin Cîțu.

Știre în curs de actualizare

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW