Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


LIVE CEx PSD: Congres pe 29 iunie. Se va alege conducerea partidului

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 7 iunie 2019 Etichete: ,

Discuţii tensionate în şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Părerile din partid cu privire la organizarea unui congres pentru nominalizarea unui candidat la alegerile prezidenţiale sunt împărţite.

În timp ce Viorica Dăncilă a cerut organizarea rapidă a unui congres al PSD în care să se dezbată mai multe subiecte, printre care şi alegerea noului preşedinte al partidului, Paul Stănescu a demisionat din funcţia de preşedinte executiv al PSD.

UPDATE

După mai multe ore de discuţii, s-a stabilit ca partidul să organizeze un congres pe 29 iunie, data la care se va decide noua conducere a PSD. Potrivit informatiilor initiale, la acest congres ar fi urmat să se desemneze şi candidatul pe care partidul îl va susţine la alegerile prezidenţiale. Ulterior şedinţei, Viorica Dăncilă a anunţat două congrese, unul pe 29, în care se alege conducerea PSD, al doilea în care se desemnează candidatul PSD. Nu este exclus ca partidul să susţină un candidat din exterior. 

Principalele declaraţii:

Marian Oprişan, liderul PSD Vrancea, susţine că ar trebui ca un congres să fie organizat cât mai repede, eventual până la sfârşitul acestei luni.

”Cât mai repede posibil, pentru a avea stabilitate, predictibilitate şi pentru a ne atinge obiectivele faţă de cetăţenii României şi faţă de România şi să îndeplinim efectiv programul de guvernare. Doamna premier, prin modul în care s-a comportat în ultima perioadă, e un lider important care are lucruri importante de spus. Eu nu candidez la funcţia de preşedinte al partidului, dar nu ai cum să ştii, că în raniţa oricărui soldat se află un baston de mareşal”, a declarat Marian Oprişan.

”Candidatul la alegerile prezidenţiale trebuie să fie un tip serios, un candidat serios, un om puternic, un om cu reale calităţi şi care să îşi iubească ţară în primul rând şi care să respecte cu sfinţenie Constituţia”, a mai spus liderul PSD Vrancea.

Niculae Bădălău este de părere că nu se impune că un congres al partidului poate fi organizat şi peste câteva luni.

„Nu consider ca este amanat, ci ca e mult mai important sa ne intoarcem la agenda cetateanului. In PSD nu sunt tabere. e un partid puternic, consilidat, aproape de cetăţeni şi sunt convins că va face o figură frumoasă la alegerile prezidenţiale. Doamna Dăncilă e preşedinte interimar al PSD şi e un preşedinte foarte bun”, a spus Bădălău.

Referitor la pactul pe justiţie propus de Klaus Iohannis, Bădălău susţine că este nevoie ca în România „să nu mai existe războaie între instituţii”.

Legat de rezultatul slab la alegerile europarlamentare, acesta spus: „Vedem unde am gresit. Undeva am gresit, poporul are intotdeauna dreptate”.

Miza organizării congresului – şefia PSD

 

Marcel Ciolacu a refuzat să spună dacă doreşte să preia conducerea partidului sau dacă o susţine pe Viorica Dăncilă. Preşedintele Camerei Deputaţilor exclude posibilitatea ca moţiunea de cenzură să treacă.

„Vă spun cu ce mesaj voi intra în Comitetul Executiv: întâi să terminăm cu moţiunea şi pe urmă stăm de vorbă. În momentul acesta nu sunt probleme din punct de vedere matematic. Este exclus ca această moţiune să treacă”, a spus Ciolacu.

Edilul Capitalei susţine că un eventual congres al PSD ar trebui să se refere la modificări de statut si pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidenţiale. Firea a precizat că partidul are o conducere necontestată.

„Un congres, din punctul meu de vedere, va trebui să aibă loc pentru modificările la statut şi pentru desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale. Noi acum avem o conducere statutară, care nu este contestată de nimeni. Doamna premier Dăncilă este preşedinte interimar, domnul Paul Stănescu este preşedinte executiv, nu am auzit voci în partid care să conteste această conducere. Practic nu este un gol de putere”, a declarat Gabriela Firea.

“Este necesar să existe o conducere stabilă a partidului să putem lua hotărârile care sunt necesare pentru activitatea partidului, cât şi pentru a gestiona majoritatea parlamentară şi, de asemenea, a gira politica guvernamentală. Probabil vor fi şi mai multe vehiculate în următoarele zile până când PSD va desemna un candidat. E nevoie de acest candidat pentru a fi puse tunurile pe el, înţelegem nevoia aceasta şi evident că până la urmă îi vom da şi răspuns. Cred că trebuie găsit un candidat care să aibă cea mai mare şansă de a înfrunta candidaţii opoziţiei”, a spus Dumitru Buzatu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW