Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

LIVE Cătălin Predoiu: PSD a acționat ca un agent al corupților în toată perioada 2016-2019

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 10 noiembrie 2020

Cătălin Predoiu susține, marți, o conferință de presă în care va aborda teme precum modificarea legilor justiției, stadiul proiectului EPPO sau probleme ridicate de pandemia de coronavirus în funcționarea instanțelor.

Principalele declarații ale ministrului Justiției

ANABI

MJ a dezvoltat o strategie de dezvoltare a capacității ANABI pentru recuperarea averilor Ascunse. Chiar azi am trimis două scrisori deschise Americii și Olanedei prin care le sugeram o colaborare mai deschisă și strânsă pentru recuperarea acestor bunuri ascunse.

Vom auzi de activitatea ANABI cât de curând sper.

ANABI va fi cooptată în echipe mixte de cercetare, aceste așa zise joint-team. Ea va fi conectată la bazele de date pentru același scop. Nu e conectată la bazele de administrare fiscală. E vorba de o imposibilitate obiectivă a ANABI pentru accesare acestor baze.

Pe baza acestei strategii până în februarie martie sperăm ca ANABI să devină o agenție de tranformare a și valorificare a acestor bunuri iar ulterior de căutare și identificare a acestor bunuri din zonele off-shore.

Cum se spune vrem să punem colți ANABI.

Vrem extinderea mandatului ANABI și apoi conectare acestui mandat la agenții de profil omoloage din exterior cu care Agenția să colaboreze”, a transmis marți ministrul Justiției.

Situația epidemiologică

În ceea ce privește situația creată de pandemie, pe baza datelor primite, în instanțe avem un număr de 546 de persoane infectate, din care avem 5 cazuri la ATI. Sunt înregistrate, la nivel național, trei decese. Ministerul Justiției este pregătit să intervină, în baza competenții sale. În concluzie, suntem gata să intervenim dacă situația o va impune.

Vreau să reamintesc faptul că în debutul acestei pandemii ,MJ a alocat fonduri materiale necesare pentru protecția instanțelor și parchetelor.

În orice caz efortul financiar al MJ pentur protecția instanțelor și parchetelor a fost de 35 de milioane de lei dați celor două tipuri de structuri.

Sigur că situația trebuie permanent tratată și cu măsuri, nu doar cu supraveghere. MJ e pregătit să intervină în limita competenșelor sale dacă după discuțiil ecu CSM se constată că e necesară intervenția legislativă pentru organizarea activităâii raportat la fiecare provocare a fiecărei instanțe.

Legile justiției

În ceea ce privește legile justiției, vreau să fac o scurtă recapitulare: PSD, în 2018, a modificat radical aceste legi ale justiției. Sub diferite pretexte a încercat să slăbească ideea de justiție, să oprească lupta anticorupție.

A culcat la pământ sute de dosare, a topit sute de rechizitorii, a evacuat sute de probe, iar instanțele au achitat în cascadă. PSD a folosit acest bilanț al achitărilor. Aceste involuții au condus la un fapt fără precedent. PSD a acționat ca un agent al corupților în toată perioada 2016-2019.

Proiectele puse în dezbatere la 30 septembrie vor deveni legi la anul.

CSM a constituit un grup de lucru care va analiza proiectele, iar concluziile acestui grup vor fi înaintate ulterior. La 2 noiembrie s-a încheiat prima etapa de dezbateri publice. Ministerul Justiției a primit propunerile de la instituțiile din justiție, asociații, cetățeni. De exemplu: PICCJ, DNA, DIICOT. Observațiile primite până acum vizează: statutul procurorilor și răspunderea disciplinară, organizarea instituțiilor din justiție, separarea carierelor.

EPPO

Ministerul Justiției și-a îndeplinit obiectivele în ceea ce privește Parchetul European. Din perspectiva României, putem începe cu 15 procurori și 5 de rezervă.

Am înaintat Guvernului și Parlamentului proiectul necesar pentru operaționalizarea Parchetului European.

Majoritatea PSD nu își face treaba. Președintele Ciolacu are o comunicare bună, dar această comunicare nu este transpusă în fapte.

Dacă majoritatea PSD nu adoptă cu celeritate proiectele privind EPPO, dar și proiecte mai vechi, de exemplu o ordonanță din 2019, atunci toate aceste declarații nu sunt decât expresia unei incapacități sau a unei lipse de voință. Fac un apel către majoritatea PSD din Parlament să abandoneze atitudinea aceasta pasivă, de a bloca prin inactivitate. Avem o acțiune pasivă de neadoptare de legi esențiale pentru consolidarea Parchetului European. Nu văd nicio diferență radicală în deciziile PSD. Am un teanc de scrisori adresate Parlamentului.

Sunt nouă scrisori pe care le-am adresat Parlamentului în care am cerut urgentarea acestor acte normative, nu multe, trei-patru. Trăgând o linie, mulțumesc pentru politețe domnului Ciolacu, dar am nevoie să adopte aceste acte normative. Concluzie: PSD nu și-a schimbat poziția față de Justiție.

Extrădări

Popoviciu: Mandatul european de arestare emis de Curtea de Apel București. Nu ne-a fost comunicată încă data apelului. Informare neoficială: procurorii care reprezintă mandatul european au informat că audierile în apel vor începe in martie 2021.

Alexander Adamescu: A solicitat permisiunea de a formula o întrebare, până la soluționare nu poate fi predat. Această procedură urmează să se desfășoare rapid și șansele sunt mici. Noi o considerăm o manevră de tergiversare.

Dragoș Săvulescu: Curtea de Apel Napoli a dispus executarea pedepsei în Italia și suspendarea executării. Nu-mi ascund dezamăgirea. Suntem extrem de dezamăgiți.

Mario Iorgulescu: Procedura se desfășoară între instanța română și italiană. Nu avem informații cu privire la poziția instanței italiene.

Alina Bica: Procedură directă, instanța italiană nu a transmis informațiile suplimentare.

Cristian Rizea: Am trimis o nouă cerere de extrădare, așteptăm să se desfășoare procedurile în Republica Moldova.

Sebastian Ghiță: La solicitările instanței de judecată, Ministerul Justiției a retras cererea de extrădare în iunie 2018 și martie 2019. Pt formularea unei cereri de extrădare e nevoie de un mandat valabil, iar acesta nu există.

Răspunsurile ministrului:

Referitor la inactivitatea parchetelor: Este o prezumție greșită că nu ar exista activitate în Parchet, dar știu din surse sigure că dânșii lucrează la o serie de dosare. În ceea ce privește Ministerul Justiției, a fost printre primele măsuri să trimitem o scrisoare prin care am cerut continuarea combaterii corupției și a traficului de persoane și de minori. Sunt convins că este o etapă de relansare.

Referitor la cazurile COVID: Cele 546 de cazuri de care am fost informați urmează procedurile în vigoare cu privire la astfel de cazuri. Câți contacți au avut fiecare dintre cei 546 nu știm aceste lucruri. Instanțele au toate actele normative necesare pentru a aplica astfel de măsuri. Nu Ministerul Justiției gestionează această problemă direct. Nu poate interfera Ministerul din București cu DSP-urile locale. Ce putem face, e să urmărim dacă nu trebuie să adaptăm reguli de desfășurare a instanțelor. Nu am vreo informare de la DSP cu privire la focare.

Referitor la românul deținut în China: Suntem în contact cu familia, ambasada si autoritățile. Procedurile pentru transfer erau efectuate înainte de pandemie și încercăm să obținem deblocarea situației.

Referitor la situația falșilor revoluționari: În materie de dosare, MJ nu are niciun fel de atribuție. În ceea ce privește guvernarea justiției, de la admiterea în magistratură, pregătire, totul este la CSM, de ani de zile. Dacă vorbim de parchete, vorbim de Ministerul Public. Tot ce pot să fac este să iau notă de ce ați spus dumneavoastră. Trebuie să ne adaptăm noilor realități, responsabilitatea CSM, a procurorilor, a judecătorilor și asumarea aferentă a erorilor. Avem un Minister Public care nu funcționează în coordonarea MJ, funcționează sub autoritatea MJ. Cel mai simplu e să spui că de MJ ține tot ce este în domeniu, dar nu e așa.

Referitor la Secția Specială: Reamintesc că MJ și-a îndeplinit obiectivul. Proiectul poate fi promovat oricând, dar este blocat în Parlament. Aceasta este problema, nu există o problemă de lipsă de voință a MJ. Am spus că dorim desființarea SIIJ. Am atras atenția că șansele sunt zero ca un proiect privind desființarea SIIJ să treacă de Parlament. Aici, poziția PSD este cât se poată de clară. Nu am citit astfel de propuneri privind menținerea SIIJ.

Referitor la situația grefierilor: Eu am avut o întâlnire cu Sindicatul Grefierilor. Discutăm despre, dacă nu mă înșel, o propunere legislativă de eliminare a pensiilor, ceva de genul acesta și de un proiect de lege privind statutul grefierilor. Avem un grup care lucrează foarte intens și în două săptămâni voi prezenta acel proiect de lege, făcut împreună cu grefierii.

Referitor la hotărârea CEDO din cazul Kövesi: În proiectul ce modifică legile justiției e prevăzută o cale de atac pentru un procuror revocat.

Referitor la termenul de adoptare a noilor legi ale justiției: Vom acționa în măsura în care avem acest consens, un acord mai rapid în sistemul judiciar.

Știre în curs de actualizare

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW