Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Lista completă a regulilor stabilite de Ungaria pentru intrarea pe teritoriul țării. Românii vor fi testați pentru coronavirus la vamă

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 15 iulie 2020 Etichete: , ,

Statul ungar a impus, începând de miercuri, noi reguli pentru cetățenii care intră pe teritoriul Ungariei. Conform noilor proceduri, persoanele care provin din zone galbene de risc epidemic vor fi testate pentru coronavirus la vamă. Cei care au simptome de Covid-19 nu vor avea voie în Ungaria, în timp ce străinii care provin din zone galbene, chiar dacă nu au simptome, vor fi plasați în carantină.

Cei care vor intra în carantină vor fi luați în evidențele autorităților ungare. Străinii au posibilitatea să stea fie în carantină instituționalizată, fie la domiciliu (auto-izolare) în Ungaria, dacă există această posibilitate.

„Persoanele faţă de care s-a dispus măsura carantinei la domiciliu (auto-izolare) pot solicita autorităților competente ieşirea din carantină după efectuarea a două teste moleculare biologice, la un interval de minimum 48 h. În cazul în care primul test este negativ, persoana poate ieşi din carantină, dar este obligată în continuare să efectueze şi cel de-al doilea test. În situaţia în care cel de-al doilea test este pozitiv, se dispune reinstituirea carantinei de 14 zile„, precizează MAE.

Cine este exceptat de la măsura carantinei

Sunt exceptate de la măsura carantinei la domiciliu persoanele care prezintă la vamă două teste negative pentru coronavirus.

Testele trebuie să fi fost efectuate cu maxim cinci zile înainte de intrarea în Ungaria, dar la o diferență de minimum 48 de ore între ele. Documentele care prezintă rezultatele testelor trebuie să fie în limba maghiară sau engleză.

De asemenea, noile dispoziții nu se aplică pentru: tranzitului de marfă, posesorii de pașapoarte oficiale și persoanele care pot dovedi că în ultimele șase luni au fost diagnosticate cu COVID-19.

Măsurile care se aplică cetățenilor care sunt în tranzit în Ungaria

„Cu privire la tranzit, autoritățile ungare au precizat că cetățenii străini care intră în Ungaria în scopul tranzitării teritoriului vor fi supuși unei examinări medicale și li se va permite accesul, în măsura în care persoanele nu prezintă simptome. Totodată, pentru permiterea tranzitului, sunt obligatorii respectarea condițiilor prevăzute de Codul Schengen, prezentarea unui document din care să rezulte scopul deplasării și țara de destinație, precum și asigurarea dreptului de intrare pe teritoriul statului vecin Ungariei care se află pe ruta de tranzit spre țara de destinație. De asemenea, tranzitul se va desfășura în maximum 24 de ore, pe rutele special desemnate, cu posibilitatea opririi la punctele de odihnă sau alimentare marcate în acest sens”, arată MAE.

Punctele de frontieră, rutele de tranzit, locurile de odihnă şi intervalele orare în care se poate pleca din Ungaria sunt disponibile pe site-ul poliţiei ungare.

Regulile impuse în funcție de statul de proveniență

Deși România se află în zona galbenă, cetățenilor români care sosesc din statele aflate în zona roşie nu le va fi permisă intrarea în Ungaria.

 zona verde – fără restricții de intrare

zona galbenă – restricții de intrare. Conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, România a fost inclusă pe lista galbenă. Pe lângă România, zona galbenă mai cuprinde în prezent: Bulgaria, Portugalia, Suedia, Marea Britanie, Norvegia, Federația Rusă, Serbia, Japonia, China și SUA

zona roșie – nu este permisă intrarea. La acest moment, statele incluse în zona roșie sunt: Albania, Bosnia Herțegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, dar și restul statelor din Asia, Africa și America Latină care nu sunt enumerate mai sus în zona galbenă

Derogări specifice pentru anumite categorii de persoane

– cetăţenii anumitor state vecine, inclusiv România, (lucrători transfrontalieri, deţinători de imobile etc.) pot intra pe teritoriul Ungariei pe o rază de 30 de km în zona de frontieră pentru maximum 24 de ore.

– lucrătorii sezonieri din agricultură provenind din toate statele vecine pot intra în Ungaria la solicitarea angajatorului şi după informarea prealabilă de către angajator a Inspectoratului General al Poliției. Demersurile angajatorului se fac electronic, cu 48 de ore înainte, iar cererea va cuprinde numele și documentul de identitate al angajatului, locul desfăşurării activităţii, locul cazării și durata raportului de muncă. Suplimentar, angajatorii sunt obligati să informeze în scris lucrătorii sezonieri, în limba maternă a acestora, despre condițiile şi data intrării pe teritoriul Ungariei. Trecerea frontierei se realizează doar prin punctele care vor fi stabilite de conducerea poliției ungare în acest scop, în mod organizat, în grupuri. Lucrătorii sezonieri pot intra după efectuarea controlului medical care nu confirmă suspiciunea contactării virusului COVID-19. După intrarea în Ungaria, salariatul sezonier va fi luat în evidenţele de autorităților de sănătate publică şi va intra în carantină la locul de muncă timp de 14 zile.  La încetarea raportului de muncă, angajatorul este obligat să anunțe atât punctul de trecere a frontierei, cât și autoritățile de sănătate publică din Ungaria cu 48 de ore înaintea plecării.

– călătoriile în scop de afaceri – managerii sau angajaţii companiilor înregistrate în Ungaria sau în ţările menţionate în Hotărârea de Guvern 341/2020 pot intra în Ungaria fără restricții, dacă respectivele companii sunt afiliate,  iar în accepțiunea legii privind impozitarea între ele există relaţii contractuale. Persoana în cauză trebuie să demonstreze că deplasarea se face în interes de serviciu.

sursa foto: kafkadesk.org

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW