Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Cursa pentru șefia marilor parchete. Cine sunt procurorii care vor să conducă DNA, DIICOT și Parchetul General

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 10 februarie 2023 Etichete: , , , , , , , , , ,

Ministerul Justiției a publicat joi, 10 februarie, lista candidaților care s-au înscris pentru concursurile la șefia marilor parchete. Actualul procuror șef al DNA Crin Bologa a intrat în cursa pentru un nou mandat alături de un adjunct al Parchetului General, Marius Voineag. În cazul DIICOT, trei candidați s-au înscris pentru funcția de procuror-șef, printre care actualul procuror-șef interimar Oana Pâțu. La Parchetul General, Gabriela Scutea va candida împotriva unui procuror de la DIICOT, Alex Florența.

Următoarea probă va fi cea a interviurilor. Pentru funcția de procuror general al României, interviurile vor avea loc pe 20 februarie.

În cazul funcției de procuror-șef al DNA, interviurile vor avea loc pe 21 februarie, iar pentru șefia DIICOT interviurile vor avea loc în 24 februarie.

Cine sunt candidații pentru șefia marilor parchete

 

Crin Bologa – DNA

Crin Bologa este actualul procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Înainte de anul 2020, a fost prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. De-a lungul carierei începute în 1995, Bologa a mai ocupat funcția de procuror șef al DNA Cluj.

Potrivit declarației de avere depuse în anul 2022, actualul șef al DNA are 5 terenuri în Cluj și Sălaj, deținute alături de soție, 2 apartamente în Cluj și o casă în Sălaj. Pe parcursul anului anterior, a obținut venituri de 256.490 de lei de la DNA.

În anii săi de mandat, DNA a trimis în judecată nume precum Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea (Tel Drum, Vizita în SUA), Adrian Chesnoiu sau Niculae Bădălău.

CITEȘTE ȘI: Record de dosare trimise în judecată de DNA pe parcursul anului 2022 / Care a fost procentul achitărilor

Marius Voineag – DNA

Contracandidatul lui Crin Bologa este adjunctul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică de la Parchetul General, Marius Voineag. De-a lungul carierei, Marius Voineag a lucrat în DIICOT, unde a ocupat funcția de șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare.

Procurorul a instrumentat dosare legate de contrabandă și obținere ilegală de fonduri, dar și unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și a fostului șef SIF Banat Dragoș Bîtleanu.

Potrivit declarației de avere completate în anul 2020, are un teren și o casă în Ilfov, un apartament în Galați sau bijuterii de 5.000 de euro. Tot în declarația de avere se arată că are datorii de peste 700.000 de lei la bănci, plus 32.000 către persoane fizice.

În anul 2021 a încasat 502.500 de lei de la un botez, dar și 226.710 lei drept salariu pentru funcția deținută la Parchetul General.

Marius Voineag este membru al Asociației Sportive a Procurorilor din România.

Gabriela Scutea – Parchetul General

Procuror general al României din anul 2020, Gabriela Scutea a mai fost adjunct al procurorului general între 2006 și 2013. Scutea a intrat în magistratură în anul 1995.

Potrivit declarației de avere, Scutea a obținut pe parcursul anului 2021 venituri în valoare de aproximativ 108.000 de euro, de la Parchetul General, CSM și din diferențe salariale.

Gabriela Scutea deține două terenuri și două case în Brașov și are cinci conturi bancare, pe care are peste 100.000 de euro.

În schimb, prim-procurorul Parchetului General are două împrumuturi, scadente în 2023, respectiv 2027, în valoare de aproximativ 50.000 de euro.

Alex Florența – Parchetul General

Alex Florența este șeful Serviciului de crimă organizată de la DIICOT București, iar în cariera de procuror a fost șeful DIICOT Timișoara și DIICOT Sibiu. La Timișoara, Alex Florența a instrumentat dosare ample de trafic de droguri, de contrabandă și șpagă la granițele țării sau un dosar legat de un plan de asasinare a unui jurnalist Pressalert.

Oana Pâțu – DIICOT

Oana Pâțu a preluat conducerea interimară a DIICOT în anul 2020, după ce fosta șefă Giorgiana Hosu a demisionat pe fondul dosarului penal deschis pe numele soțului său. Anterior, fusese procuror-șef al Serviciului de combatere a traficului intern de droguri.

În declarația de avere completată în 2022 se arată că are 10 terenuri, cele mai multe dintre ele obținute prin moștenire și deținute alături de alte persoane și că are 4 apartamente, dintre care 3 în Bacău și unul în București.

Oana Pâțu a obținut venituri de 307.397 de lei de la DIICOT pe parcursul anului anterior.

Ioana Albani – DIICOT

Ioana Albani este unul dintre candidații pentru funcția de procuror-șef al DIICOT. Ea este cunoscută în spațiul public ca fiind unul dintre cei mai buni procurori români în domeniul cybercrime, fiind și decorată de un fost șef al FBI, David Comey.

Face parte din Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statului Procurorilor și este acționar la PetrolImportExport SA, potrivit declarației de interese.

În declarația de avere completată în 2022 se arată că deține un apartament în București, iar pe parcursul anului precedent a încasat 287.945 de lei drept venituri de la DIICOT și alte 6.650 de euro de la Strasbourg, sub formă de drepturi de proprietate intelectuală.

Procurorul Ioana Albani a mai candidat în trecut pentru funcția de procuror-șef al DIICOT.

Alina Albu – DIICOT

Alina Albu a fost delegată în anul 2022 pe funcția de procuror șef serviciu la Secția de combatere a criminalității organizate din cadrul Structurii Centrale a DIICOT și a candidat pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Tot anul trecut, Alina Albu a fost decorată de Europol pentru activitatea desfășurată într-un dosar în care autoritățile române au cooperat cu autoritățile europene. „Operațiunea Brooks” a vizat mai multe cărți de patrimoniu furate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii