Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ligia Deca: Ministerul Educației lucrează la un plan de prevenție a violenței în școli


Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat luni, 10 aprilie, că instituția pe care o conduce lucrează la elaborarea unui plan de prevenție a violenței în școli, după ce două incidente grave s-au petrecut în școlile românești în decurs de doar o săptămână. Deca a afirmat că a discutat cu Ministerul Justiţiei şi cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI) privind posibilitatea unei verificări rapide în cazul în care există suspiciuni legate de deţinerea unui obiect interzis, în lumina cazului profesoarei din Capitală înjunghiate de un elev de clasa a X-a.

„Din momentul în care am preluat mandatul, am sesizat o serie întreagă de incidente. După pandemie a crescut din nou numărul de incindete de violenţă şcolară. Încă de atunci am luat legătura cu Ministerul Familiei, care înglobează Autoritatea pentru Protecţia Copilului, am discutat cu MAI-ul care are acea direcţie de siguranţă şcolară şi lucrăm la o procedură între cele trei instituţii, şcoală – DGASPC şi Direcţia de Siguranţă Școlară în aşa fel încât să fie mult mai prompt tratate cazurile de violenţă în şcoli. 

Avem o colaborare foarte bună cu Asociaţia Psihologilor din România. Lucrăm împreună cu ei la un plan de prevenţie care să însemne inclusiv campanii de conştientizare. De altfel, Ministerul Educaţiei a şi lansat încă de anul trecut o campanie numită <<Nu sunteţi singuri>>, în ideea în care fiecare actor din şcoală să simtă că are unde să meargă, atunci când avem asemenea cazuri”, a declarat ministrul de resort, citat de News.ro.

Întrebată dacă mai au cadrele didactice suficiente pârghii pentru a avea autoritate în faţa elevilor, Ligia Deca a precizat că acestea există și că „este foarte important ca fiecare cadru didactic să ştie cine are responsabilitatea când se întâmplă un astfel de incident, să ştie către cine merge, care sunt sancţiunile, că este protejat”.

Totodată, ministrul Educației a vorbit și despre statutul cadrului didactic în societatea actuală, menționând că „este esenţial modul în care le arătăm apreciere, atât în ceea ce priveşte dialogul cu familiile sau în şcoală, cât şi în ceea ce priveşte modul în care finanţăm sistemul educaţional”.

În ceea ce privește eventualul control al elevilor în cazul în care există suspiciuni legate de deţinerea unui obiect interzis, Deca a explicat că paznicul sau profesorii unei școli nu pot face percheziții, ci doar autoritățile care au acest drept, adică jandarmii și polițiștii.

„Am discutat cu colegii din Guvern, şi cu Ministerul Justiţiei, şi cu Ministerul Afacerilor Interne, să vedem dacă este nevoie de modificări legislative în aşa fel încât, când avem de exemplu o suspiciune de obiect interzis să se poată demara mai rapid o verificare în acest sens pentru a nu există pericole în interiorul şcolii”, a adăugat Ligia Deca.

La scurt timp după ce elevul de la Colegiul Național „Ion Creangă” din București și-a înjunghiat profesoara, un alt caz de abuz asupra unui cadru didactic a avut loc, de data aceasta în Prahova, unde o profesoara a fost hărțuită sexual de mai mulți elevi. Detalii aici.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii