Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Liderul separatiștilor de la Tiraspol acuză Ucraina de implicare în incidentele din Transnistria / Mesajul adresat autorităților de la Chișinău

By Vîrban Robert , in Război în Ucraina Republica Moldova Stirile zilei , at 26 aprilie 2022

Liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a susținut, într-o declarație făcută marți, 26 aprilie, că în spatele incidentelor petrecute în ultimele ore în regiunea transnistreană s-ar afla anumite „grupări militare”, cerând totodată autorităților de la Kiev să facă investigații.

„Vă rog să investigați aceste fapte ale mișcării ilegale a anumitor grupuri militante și săvârșirea de acte teroriste de către acestea aici, pe teritoriul Transnistriei”, a declarat Krasnoselski, citat de propaganda locală, potrivit canalului de Telegram al jurnalistului Dumitru Ciorici.

De cealaltă parte, autoritățile de la Kiev, prin vocea consilierului prezidențial Mihailo Podoliak, au acuzat Moscova că s-ar afla în spatele evenimentelor, avertizând totodată Republica Moldova că ar putea fi atacată.

„Rusia vrea să destabilizeze regiunea Transnstria, ceea ce sugerează că Republica Moldova ar trebui să se aştepte să primească ‘invitaţi’”, a transmis Mihailo Podoliak, într-un mesaj pe Twitter.

Deși Republica Moldova s-a delimitat categoric de orice implicare în războiul de la granițe,  Krasnoselski a solicitat autorităților de la Chișinău să nu se lase atrasă în așa-zisa agresiune contra Transnistriei

„Nu cedați provocărilor, nu lăsați Moldova să fie atrasă în agresiune împotriva Transnistriei. Încă trebuie să ne amintim despre formatele noastre pașnice: atât 1 + 1, cât și 5 + 2, și despre munca grupurilor relevante în dezvoltarea formatului 5 + 2, trebuie să rezolvăm problemele celor 2 părți, prevenind în același timp agresiunea care ar putea deveni prologul unui mare război. Trebuie să cădem de acord asupra păcii în primul rând și să păstrăm această pace”, a fost mesajul adresat Chișinăului de liderul separatist, potrivit aceleași surse.

Scenografie ieftină, realizată de Moscova

Sediul așa-zisului Minister al Securității din Tiraspol a fost bombardat luni, 25 aprilie, în timp ce niciun angajat nu se afla înăuntru, cel mai probabil, cu ajutorul unui lansator de grenade, iar marți, 26 aprilie, au fost atacate două antene de comunicații din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol.

Având în vedere control deplin pe care Federația Rusă îl exercită asupra teritoriului dintre Prut și Nistru, aflat de jure în componența Republicii Moldova, singurul scenariul plauzibil este cel în care incidentele au fost orchestrate de Moscova. Astfel, pe scenariul patentat în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, Armata rusă și-ar putea crea pretexte pentru aducerea de noi trupe în regiunea transnistreană, astfel încât acest teritoriu să fie utilizat drept un cap de pod pentru noi operațiuni.

Ultimele declarații făcute de apropiați ai Kremlinului nu fac decât să întărească această ipoteză. Liderul separatiştilor pro-ruşi din Doneţk, Denis Puşilin susține că Armata rusă se va îndrepta către regiunea transnistreană, după ce va ocupa în întregime regiunea Donețk.

În același timp, Leonid Kalaşnikov, preşedintele Comisiei pentru problemele CSI, a catalogat evenimentele drept o provocare pentru a atrage Rusia în operațiuni militare în regiune.

Sursa foto: N4.md

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *