Tuesday, May 28, 2024
Jurnalism corect


Liderul PNL, despre măsurile propuse de PSD: Dovadă de neseriozitate și iresponsabilitate

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 25 octombrie 2021

Florin Cîțu susține că cele 10 măsuri propuse de PSD pentru a fi cuprinse în programul de guvernare al Cabinetului condus de Nicolae Ciucă ar însuma un impact bugetar de 96 de miliarde de lei pentru anul 2022, ceea ce înseamnă aproape 10% din PIB. 

Nicolae Ciucă a primit o listă de măsuri pe care cei de la PSD le-ar vedea importante în perioada următoare, sunt lucruri pe care le-am făcut și cu care putem să fim de acord, dar nu e o listă foarte serioasă, pentru că impactul bugetar al acelor măsuri e de 96 de miliarde de lei, aproape 10% din PIB anul viitor”, a declarat Florin Cîțu, luni, în cadrul unei declarații de presă.

Fostul ministru al Finanțelor arată că planul de măsuri propus de PSD arată că social-democrații au dat dovadă de „neseriozitate, iresponsabilitate sau că nu înțeleg contextul economic al României”.

Măsurile propuse de PSD

La începutul lunii octombrie, social-democrații au propus „10 măsuri urgente pentru Guvernul instalat după moțiune”.

1. Plafonarea prețurilor la energie – Scăderea imediată a facturilor la energie electrică (până la -43%) și gaze naturale (până la -23%).

2. Compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici și IMM-uri la nivelul lunii decembrie 2020

3. Subvenționarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul lunii decembrie 2020

4. Aplicarea legii consumatorului vulnerabil. Adoptarea normelor metodologice simplificare + debirocratizare

5. Creșterea alocațiilor pentru copii – Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani să aibă o alocație de 300 de lei. Copiii între 0 și 2 ani și cei cu handicap să aibă o alocație de 600 de lei, de la 1 noiembrie.

6. Creșterea salariului minim. La 1 noiembrie, salariul minim să fie de: 2.550 de lei general și 2.600 pentru studii superioare. La 1 ianuarie 2022 – 2.740 salariul minim general și 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare.

7. Creșterea pensiilor – Punctul de pensie să crească de la 1.442 de lei la 1.600 de lei la 1 noiembrie. Indemnizația socială minimă să crească de la 800 de lei în prezent, la 1.000 de lei la 1 noiembrie;

8. Gestionarea pandemiei: Vaccinare + Testare + 1.500 de paturi ATI. Creșterea stocurilor de urgență. Atragerea de personal medical.

9. Planul Național de Redresare și Reziliență. Adoptarea sistemului de implementare.

10. Alocarea fondurilor la nivel local pentru finalizarea investițiilor cu fonduri UE și pentru funcționarea autorităților locale.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW