Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Liderul deputaților PSD: Am depus astăzi o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 6 iunie 2023 Etichete:

Liderul deputaţilor Partidului Social-Democrat (PSD), Alfred Simonis, a anunţat că a depus, marţi, 6 iunie, un proiect de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă. Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate!”, a scris deputatul într-o postare pe Facebook.

Conform proiectului, perioada de exercitare a mandatului de parlamentar ar trebui să fie considerată vechime în muncă și în specialitate, cu toate drepturile prevăzute de lege. Astfel, parlamentarii ar beneficia exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, în baza contributivității, similar cu toți cetățenii țării.

Argumentele aduse de Simonis se bazează pe impactul negativ pe care menținerea acestor indemnizații l-ar avea asupra bugetului de stat în contextul crizelor sanitare, economice și geopolitice care au afectat țara în ultimii ani. Proiectul de lege inițiat de Alfred Simonis propune abrogarea Capitolului XI din Legea 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

„Ținând cont de faptul că perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă și în specialitate, cu toate drepturile prevăzute de lege (în conformitate cu prevederile din Statului deputaților și senatorilor) consideram că și parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toți cetățenii acestei țări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe baza de contributivitate. Prezenta initiațivă legislativă constituie un pas în vederea asigurații echitații intre cetățeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizațiile speciale ale parlamentarilor.

Totodată, prin abrogarea acestor prevederi, se vă înregistra un impact bugetar pozitiv, asigurând degrevarea bugetului de stat de plata unor sume consistente. Datele recente arata că la nivelul anului 2022, după data de 10 iunie, (odată cu aplicarea Deciziei CCR, nr. 261/2022) au fost achitate un număr de 583 de indemnizații, cu o valoare totala de 19370146,80 lei.

Menținerea în plata a acestor indemnizații ar pune presiune suplimentara pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra tarii noastre în ultimii ani”, se arată în inițiativa legislativă a PSD.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW