Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Liderii PNL și USR au cerut introducerea pe ordinea de zi a proiectelor privind alegerea primarilor în două tururi

By Daniela Eremia , in Politic Stirile zilei , at 18 decembrie 2019 Etichete: , , , , , ,

Liderii deputaților PNL și USR, Florin Roman și Stelian Ion, au recomandat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, introducerea proiectelor pentru alegerea președinților consiliilor județene și pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Stelian Ion: Vreţi să debaronizăm România?

Liderul deputaților USR, Stelian Ion, a cerut introducerea pe ordinea de zi a proiectului pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Vă solicit introducerea pe ordinea de zi a alegerii primarilor. Vreţi să debaronizăm România? Haideţi să votăm introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect. Este o solicitare legitimă”, a subliniat Stelian Ion.

Deputat PNL: Încălcaţi deciziile CCR şi este un abuz.

De asemenea, deputatul PNL Gabriel Andronache precizează că poate să aducă argumente pentru a contrazice această concluzie, susținând că este o decizie a CCR potrivit căreia un proiect poate fi discutat în plen fără raportul comisiei speciale.

„Am argumentele de a contrazice. Invoc Decizia 209/2012 a CCR care spune că în situaţia în care o comisie nu poate întocmi un raport acest lucru nu este de natură a împiedica dezbaterea proiectului în plen. Spuneţi că proiectul ar fi la comisia specială. Nimic mai fals. Uitaţi-vă pe fişa proiectului, acesta este retrimis din plen la Comisia juridică. Birourile permanente reunite nu puteau să desesizeze Comisia juridică. Pe fişa actului normativ apare doar că este sesizată şi comisia specială cu acest proiect. Noi putem vota această chestiune, să respectaţi deciziile CCR. Dacă nu veţi supune la vot solicitările liderilor USR şi PNL încălcaţi deciziile CCR şi este un abuz. Decizia CCR 209/2012 arată obligaţia de a supune la vot propunerea”, a precizat Andronache.

USR și PMP cer ca Guvernul să-și asume răspunde pentru proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi

În plus, după votul privind situația discuțiilor, reprezentanții USR și PMP au solicitat Executivului asumarea răspunderii pe proiectul pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

„Solicităm Guvernului Orban să îşi angajeze răspunderea sau să emită o ordonanţă pentru alegerea primarilor în două tururi. Românii au dreptul să îşi aleagă primarii în două tururi”, a punctat liderul USR, Dan Barna.

„PMP a adunat de la cetăţeni peste un milion de semnături pentru alegerea în două tururi, care este o normalitate. Solicităm asumarea răspunderii Guvernului”, a spus şi deputatul PMP Petru Movilă.

Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW