Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Liderii europeni sunt de acord cu închiderea granițelor UE

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 17 martie 2020 Etichete: , , , , , ,

Liderii europeni au agreat, marți seară, în videoconferința Consiliului European închiderea granițelor Uniunii Europene pentru cetățenii din celelalte state. 

„Membrii Consiliului European au agreat orientările Comisiei Europene pentru o acțiune coordonată la frontierele externe ale Uniunii, precum și Comunicarea Comisiei Europene cu privire la restricționarea temporară a călătoriilor neesențiale în Uniunea Europeană. Liniile directoare ale Comisiei conțin principiile necesare unei abordări integrate la nivelul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene pentru gestionarea eficientă a frontierelor și sunt menite să asigure protejarea sănătății, în paralel cu menținerea integrității și funcționalității Pieței Interne a Uniunii. Comunicarea Comisiei vizează luarea unei decizii coordonate cu privire la aplicarea unei restricții temporare pentru călătoriile neesențiale ale cetățenilor terți în Uniunea Europeană”, transmite Administrația Prezidențială.

În cadrul videoconferinței la care a participat și Klaus Iohannis, președintele României a cerut activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru „a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând asistența consulară”.

Președintele României a mai solicitat și crearea unor coridoare de tranzit în UE pe care cetățenii din statele membre să le folosească pentru a reveni în acasă. Cererea lui Klaus Iohannis vine în contextul în care Ungaria a decis inițial ca granița sa cu Austria să fie închisă, astfel că mii de români au rămas blocați la frontiera de vest.

„Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa menținerii liberei circulații a persoanelor în interiorul Uniunii Europene.(…..)Președintele României a evidențiat situația dificilă a unor cetățeni români ale căror contracte de muncă au încetat în urma epidemiei COVID-19 și nu pot reveni în țară din cauza carantinei din respectivele state sau din cauza blocajelor existente la granițele unor state membre. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru crearea unor coridoare umanitare de tranzit la nivelul Uniunii Europene care să permită repatrierea cetățenilor din statele membre. De asemenea, Preşedintele României a solicitat activarea Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii pentru a sprijini demersurile statelor membre pentru returnarea cetățenilor UE atât din celelalte state membre, cât și din state terțe, utilizând asistența consulară”, mai arată sursa citată.

sursa foto: GreatNews

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW