Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Liceele vor putea organiza admitere pentru 90% din locuri. Restul, ocupate după Evaluarea Națională

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 13 iulie 2022

Ministrul Educației a transmis miercuri, 13 iulie, sintezele proiectelor noilor Legi ale Educației. Între altele, se schimbă modul de admitere la liceu. Liceele vor putea organiza admitere pentru 90% din locuri, iar restul ar urma să fie ocupate prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale.

Potrivit sursei citate, la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii susțin evaluări naționale scrise, obligatorii: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei.

„Proba de limbă şi comunicare cuprinde, pentru elevii din clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale, şi limba materna. Rezultatele evaluărilor vor fi utilizate pentru elaborarea planurilor individualizate de învăţare ale elevilor. Rezultatele evaluării şi planurile individualizate de învăţare se comunică părinţilor/ reprezentanților legali ai elevilor şi sunt trecute în portofoliul educaţional al elevului, reprezentând criteriu de evaluare a activității profesionale a cadrului didactic. Aceste evaluări includ și itemi de literație pentru evaluarea nivelului de alfabetizare funcțională a elevilor”, se arată în document.

Admiterea la liceu

Admiterea la liceu se schimbă radical. Liceele vor putea organiza admitere pentru 90% din locuri, iar restul ar urma să fie ocupate prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale.

„Evaluarea națională. Concursul de admitere în clasa a -IX-a.  Prezentul proiect de lege schimbă paradigma tranziției de la învățământul secundar inferior la învățământul secundar superior prin reglementarea concursului de admitere.  Unitățile de învățământ liceal cu statut de Colegiu național vor putea organiza concurs de admitere în clasa a IX-a învățământ liceal, pentru maximum 90% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare.

Restul locurilor se vor ocupa prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale. În situația în care nu se vor ocupa toate locurile prin organizarea concursului de admitere, locurile rămase se vor ocupa prin repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale. Organizarea concursului și criteriile de admitere se vor stabili prin decizia Consiliului de administrație al unității de învățământ, care se publică pe site-ul instituției, la începutul fiecărui an școlar”, potrivit proiectului.

Elevii care nu sunt admiși după ce au participat la concursul de admitere pot participa la evaluarea națională în vederea repartizării computerizate.

Totodată, candidații admiși pot fi organizați în clase de excelență.

„Colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să obțină statutul de unitate pilot de excelență, prin ordin al ministrului educației. Procedura de acordare a statutului de unitate pilot de excelență se aprobă prin ordin al ministrului educației, la propunerea Centrului Național de Excelență”.

Elevii cu premiul I la olimpiade pot fi admiși la liceu fără examen

Absolvenții clasei a VIII-a vor putea fi înscriși în clasa a IX-a, fără susținerea evaluării naționale sau a concursului de admitere la colegiul național și peste numărul maxim de elevi cuprins în acea formațiune/clasă, dacă au obținut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa națională a olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației sau au obținut premiile I, II sau III la competiții internaționale recunoscute de Ministerul Educației.

Elevii cu performanțe deosebite la olimpiadele naționale sau la competițiile internaționale vor putea fi înscriși la filiera/profilul/specializarea care corespunde specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale. Lista privind corespondența specificului olimpiadei naționale/competiției internaționale cu filiera/profilul/specializarea la care se face înscrierea se aprobă anual prin ordin al ministrului educației, mai explică ministerul.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/liceele-vor-putea-organiza-admitere-pentru-90-din-locuri-restul-ocupate-dupa-evaluarea-nationala/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you can find 92335 additional Information on that Topic: mainnews.ro/liceele-vor-putea-organiza-admitere-pentru-90-din-locuri-restul-ocupate-dupa-evaluarea-nationala/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *