Liberalul Ionuț Lupu, demis de la șefia APIA de ministrul PSD al agriculturii
Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a semnat marți, 20 februarie, ordinul privind demiterea lui Ionuț Lupu din funcția de șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, liberalul Ionuț Lupu.
Tensiuni între PSD și PNL, cu o zi înainte de ședința decisivă privind comasare alegerilor europarlamentare cu cele locale. Cu toate că la vârful celor două partide colaborarea pare să meargă ca unsă, în eșaloanele secunde se dau lupte grele. Marți, ministrul PSD al agriculturii l-a demis pe liberalul Ionuț Lupu de la șefia APIA.
Într-o declarație acordată pentru Agerpres, ministrul susține că a decis înlocuirea lui Lupu din cauza problemelor legate plata subvențiilor și aprobarea noilor programe de sprijin.
„Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Am avut şedinţă în această seară despre plata subvenţiilor şi deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituţie. Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarele Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Florin Barbu.
Potrivit surselor G4Media, Lupu făcuse în urmă cu câteva săptămâni o plângere la DNA în care a denunțat presupuse presiuni asupra lui pentru a debloca plățile pentru stuful din Delta Dunării.
Tun de peste 5 milioane euro, dat de familia lui Paul Stănescu
Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a cerut APIA documentele privind cererile de subvenții europene depuse de două firme apropiate secretarului general al PSD, Paul Stănescu, pentru stuful din Deltă.
Cazul a intrat în atenția procurorilor după ce o anchetă realizată de emisunea „România, te iubesc!”, difuzată pe Pro TV, a scos la iveală că o modificare legislativă promovată de actualul ministru al agriculturii, Florin Barbu, transforma terenurile din Deltă în pășuni pentru care se pot primi subvenții. Proiectul a fost votat rapid de parlamentari și ulterior promulgat de președintele Klaus Iohannis.
Cele două firme care controlau tăierile de stuf din Deltă au depus acte pentru a primi banii europeni, iar după difuzarea anchetei Ștefan Stănescu și soția preotului au ieșit din acționariatul celor două societăți.
Așa au ajuns ca două firme, controlate la acel moment de fiul lui Paul Stănescu și de un fost consilier al secretarului general PSD, să ceară subvenții europene pentru stuf în cuantum de 5 milioane de euro, sumă blocată în acest moment din cauza suspiciunilor semnalate de jurnaliști.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii