Thursday, September 29, 2022
Jurnalism corect


Liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în UE, votată în Parlamentul European

By Diochetanu Andreea , in Republica Moldova Stirile zilei , at 5 iulie 2022

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a anunțat marți, 5 iulie, că liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în Uniunea Europeană a fost votată în în Parlamentul European. Au fost 572 de voturi pentru, 28 împotrivă și 32 de abțineri, potrivit lui Mureșan. 

„Tocmai am votat în plenul Parlamentului European, cu largă majoritate, propunerea Comisiei Europene de dublare, timp de un an, a cotelor de export la 7 categorii de produse agricole din Republica Moldova pentru care încă sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piața Uniunii Europene. Războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova, blocând exporturile de produse agricole în țările din est”, a anunțat europarlamentarul.

Potrivit acestuia, prin acest vot este evidentă solidaritatea Parlamentului European pentru agricultorii și pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

„Uniunea Europeană este deja principalul partener comercial al Republicii Moldova. Aproape două treimi din exporturile moldovenești au ca destinație piața europeană. Vreau ca măsura votată astăzi să nu rămână una temporară și să fie un nou pas în direcția integrării Republicii Moldova în piața unică europeană”, a adăugat Mureșan.

La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a dubla, timp de un an, cotele de export, adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale, la cele 7 produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare: roșii, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri. Dintre acestea, Moldova exporta prunele și strugurii în cantități mari în Ucraina, Belarus și Rusia.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW