Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Liberalii care au părăsit grupurile parlamentare ale PNL vor demisiona din partid

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 22 noiembrie 2021

Parlamentarii liberali care l-au urmat pe Ludovic Orban și au părăsit grupurile parlamentare ale PNL își vor da demisia și din partid. Aceeași decizie a fost anunțată chiar astăzi de fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban. Deputatul Alexandru Kocsis a anunțat luni, 22 noiembrie, că el și alți 16 liberali își vor da demisiile din PNL marți, 23 noiembrie.

Motivul este coaliția de guvernare cu cei de la PSD, votată astăzi de liberali în Biroul Politic Național al partidului, care a avut loc luni dimineață.

„Să știți că am sperat până în ultima clipă. Nu doar eu, ci toți cei 17 colegi liberali care ne-am dezafiliat, în semn de protest, din grupul parlamentar al PNL. Chiar am sperat că se vor trezi în al doisprezecelea ceas și vor spune NU acestei cârdășii cu PSD.

La începutul lunii octombrie am fost 40 de parlamentari din PNL care am semnat scrisoarea deschisă prin care ceream renunțarea la orice discuție cu PSD și refacerea de urgență a coaliției de dreapta. După ce apelul nostru a fost ignorat, 17 dintre cei 40 am mers mai departe și ne-am dat demisia din grupul parlamentar. 23 au format un grup distinct care susținea că soluția este opoziția din interiorul PNL.

Astăzi a avut loc votul decisiv pentru programul politic comun cu PSD. Au fost 29 de voturi pentru, 10 împotrivă, 9 abțineri și 17 absenți.

Dintre absenți, unii au trimis epistole către BPN atacându-l pe Florin Cîțu, simple piruete de imagine fără finalitate. Singurul act prin care se puteau opune cu adevărat ar fi fost VOTUL ÎMPOTRIVĂ. Nu au făcut-o. Aceasta este dovada clară că, în acest moment, nu se poate face nicio opoziție din interitoriul PNL.

Mâine (marți, 23 noiembrie – n.red.), alături de ceilalți 16 colegi care și-au păstrat coloana dreaptă până la capăt, indiferent de câte presiuni s-au făcut asupra lor,
îmi voi da demisia din PNL. Marele Partid Național Liberal, cel care a trecut peste Războiul de Independență, două Războaie Mondiale și peste urgia comunistă, a capitulat în mod inexplicabil în fața lui Klaus Iohannis, un politician mediocru și meschin care ne-a păcălit pe toți”, a scris Alexandru Kocsis pe contul său de Facebook luni, 22 noiembrie.

Context

Ludovic Orban a anunțat luni, 22 noiembrie, că demisionează din Partidul Național Liberal (PNL).

„PSD a revenit la putere. Personal, sunt în situația extrem de grea de a lua decizia de a intra cu toată forța în opoziția acestui patid. Îmi voi da demisia (din PNL – n.red.)”, a declarat Orban luni, 22 noiembrie.

Întrebat când își va semna demisia, el a precizat că după ce va avea o discuție cu colegii din partid care l-au susținut până acum, făcând referire la liberalii care au demisionat din grupurile parlamentare ale PNL, urmându-i astfel exemplul.

Amintim că Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a votat vineri, 12 noiembrie, să propună excluderea din partid a fostului președinte al formațiunii Ludovic Orban. Precizăm că o decizie privind excluderea lui Ludovic Orban din PNL trebuie luată de Consiliul Național.

La scurt timp după încheierea ședinței, Orban a anunțat că își va înființa un nou partid politic, însă nu a oferit mai multe detalii.

Orban este și cel care a dat tonul plecărilor din grupurile parlamentare ale PNL, după ce și-a anunțat demisia marți, 26 octombrie.

Acesta a fost urmat de alți membri PNL: Alexandru Kocsis, Ovidiu Florean, Ion Ştefan, Ionel Dancă, Constantin Şovăială, George Ionescu, Luminiţa Barcari, Adrian Oros, Bogdan Bola, Claudiu Chira, Nicolae Giugea, Antonel Tănase, Gabriel Plăiașu, Ion Iordache, Violeta Alexandru și Adrian Miuțescu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW