Friday, February 23, 2024
Jurnalism corect


Liberalii au depus în Parlament un proiect de lege pentru înființarea Registrului traficanților de droguri / Gorghiu: Vor fi obligați să ofere informații despre persoanele cu care intră în contact

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 25 septembrie 2023 Etichete:

Liberalii au depus luni, 25 septembrie, în Parlament, un proiect de lege pentru înființarea unui Registru al traficanților de droguri, a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, într-o postare pe Facebook. Astfel, „cei care au comis infracțiuni din sfera traficului de droguri vor fi obligați să ofere informații despre persoanele cu care intră în contact sau despre locurile prin care merg”, explică ministrul Justiției. 

Concret, vor fi introduse în registru „persoane care au comis infracțiuni prevăzute de:

– Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, cu modificările și completările ulterioare;

– Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, cu modificările și completările ulterioare”, mai explică Alina Gorghiu.

Astfel, printre categoriile de persoane care vor fi introduse în registru se numără persoanele care au făcut trafic de droguri de risc și de mare risc, atât în țară, cât și în străinătate, cei care își pun la dispoziție locuința pentru consumul de droguri, cei care eliberează droguri de mare risc știind că rețeta e falsă sau cei care administrează droguri de mare risc în afara condițiilor legale, sau care furnizează, în vederea consumului, de inhalanţi chimici toxici (n. red. vape-uri) unui minor.

Aceste persoane vor avea obligația de a se prezenta o dată la trei luni la organele de poliție pentru a furniza informații despre profesia lor, despre mijloacele de existență, despre persoanele cu care locuiesc sau au intrat în contact direct și sistematic, unitățile de învățământ frecventate, adresa de locuință și modalitatea de comunicare cu organele de poliție, potrivit ministrului Justiției.

De asemenea, vor fi obligați să anunțe în prealabil autoritățile despre orice deplasare din localitatea de domiciliu mai lungă de șapte zile, furnizând informații despre destinație, scopul și mijlocul de transport folosit. În cazul stabilirii unei noi locuințe, trebuie să se prezinte la organele de poliție pentru a comunica această schimbare în termen de cel mult trei zile.

Potrivit proiectului, în registru se va ţine evidenţa persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei şi suspendarea pedepsei sub supraveghere, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale în legătură cu infracţiunile privind traficul de droguri de către organele române competente.

Registrul va fi organizat de Ministerul Afacerilor Interne şi se va ţine de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu. Acesta se va constitui ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar.

Proiectul de lege poate fi consultat aici.

În prezent, în România există un registru similar, cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

CITEȘTE ȘI: Cum explică DIICOT scăderea semnificativă de anul trecut a numărului de condamnări pentru traficul de droguri

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW