Thursday, August 11, 2022
Jurnalism corect


Lia Savonea va sesiza CCR și acuză un conflict juridic cu ministrul Justiției/Criză fără precedent în CSM

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 8 octombrie 2019 Etichete: , ,

Lia Savonea a decis să tranșeze conflictul cu ministrul Justiției, Ana Birchal, la Curtea Constituțională. Șefa CSM o acuză pe Birchall că a intervenit în activitatea procurorilor subminând în acest fel autoritatea Consiliului Superior al Magistraturii.

Atunci când jurnaliștii i-au cerut detalii, Lia Savonea a plecat, lăsând întrebări fără răspuns.

Pe de altă parte, în urma lipsei de cvorum din ședința de astăzi în care nu s-a putut vota numirea Adinei Florea la șefia Secțiie Speciale, Savonea vorbește despre o criză fără precedent.

Așa cum a afirmat și în plen, șefa CSM dorește modificarea legii astfel încât ședințele să se desfășoare cu 2/3 din totalul membrilor.

„Este un veritabil boicot instituțional. Pentru a asigura funcționalitatea instituțională, 9 membri au hotărât să inițieze propuneri de modificări legislative pe care sa le formalizăm instituțional, să asigurăm desfășuararea ședințelor. Masurile vizează reducerea cvorumului pentru situațiile în care membrii refuză nejustificat sa se prezinte. Să fie legal cu 2 treimi”, a declarat Lia Savonea.

CONTEXT

Marți, plenul CSM nu a avut cvorumul necesar pentru că procurorul general Bogdan Licu și alți trei procurori membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au avut mai multe întâlniri la Parchetul General, iar vicepreședintele Nicolae Solomon și-a luat concediu. Și ministrul Justiției, Ana Birchall, a lipsit pentru că se află la întrunirea Consiliului JAI de la Luxemburg.

CSM este format din 19 membri: 14 procurori și judecători aleși de adunările magistraților, 3 membri de drept – ministrul Justiției, șeful Înaltei Curți și procurorul general – și 2 membri ai societății civile. Pentru a se întruni cvorumul este necesară prezența a minim 15 membri. La ședința din această dimineață au fost prezenți 13 membri.

Unul dintre subiectele de pe ordinea de zi, dar și cel mai important, a fost numirea Adinei Florea la șefia Secției Speciale. Pentru că nu a fost cvorum, a șasea încercare a CSM de a o numi, a eșuat.  a eșuat. Și asta pentru că, nici de această dată, nu s-a întrunit cvorumul necesar. Din cei 19 membri, au fost prezenți doar 13. Șefa CSM, Lia Savonea, crede că se află „în fața unei situații de coordonare”. Mai mult chiar, Lia Savonea cere sancționarea celor care lipsesc cu pierderea mandatului.

„Am văzut semnalele date de ministrul Justiţiei pe marginea şedinţei de astăzi. Nu pot să nu constat această stranie coincidenţă. Ministrul Justiţiei dă un semnal, iar procurorul general al României suprapune activităţi la sediul Parchetului General (..) .Nu mă feresc să spun că suntem în faţa unei situaţii de coordonare în blocarea activităţii şedinţelor de Plen, aşa că vă propun modificarea articolului 27 alin. 2 din Legea 317/2004, aşa încât să fie împiedicat orice membru al CSM să îşi facă propria lege şi să facă imposibilă derularea activităţii acestei instituţii. Eu aş mai propune să se stabilească şi că un membru aflat în astfel de situaţie, când şedinţa a fost legal convocată, să-şi piardă de drept mandatul”, a precizat Lia Savonea.

Foto: INQUAM PHOTOS

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW