Saturday, June 19, 2021
Jurnalism corect


Lia Savonea, răspuns pentru Comisia de la Veneția: CSM nu apără magistraţii de puterea executivă

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 27 iunie 2019 Etichete: , ,

Președintele CSM a transmis un răspuns Comisiei de la Veneția după avizul privind ordonanţele 7 și 12, de modificare a legilor justiției, menţionând că rolul Consiliului nu este de apărare a magistraţilor faţă de puterea executivă, ci de garantare a independenţei justiţiei.

„Pe de altă parte, funcția principală a CSM nu este de apărare a independenței judecătorilor și procurorilor față de puterea executivă, așa cum s-a subliniat în Aviz. În arhitectura instituțională a României, CSM are rolul fundamental, consfințit în art. 133 din Constituție, de garant al independenței justiției”, se precizează în document.

Referitor la numirea procurorilor de rang înalt, Savonea menționează că procedura este „identică în aspectele esențiale” cu cea anterioară, în vigoare din 2005.

În ceea ce privește înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, în document se precizează că procedura de numire a conducerii garantează independenţa lor, menţionând că soluţiile dispuse de SIIJ sunt supuse controlului instanţelor.

„Conform argumentelor expuse de legiutor (..), înființarea SIIJ constituie o garanție legală a principiului independenței justiției în general și a independenței judecătorului în special”, arată documentul. Lia Savonea face referire și la Secția din cadrul DNA, care se ocupa cu investigarea faptelor comise de magistrați, menționând că aceasta a fost înființată fără avizul CSM.

Răspunsul a fost transmis pe 18 iunie.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW