Friday, April 12, 2024
Jurnalism corect


Leonid Volkov, un aliat al lui Aleksei Navalnîi, a fost atacat în Lituania

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 martie 2024 Etichete: , ,

Un asociat de lungă durată al regretatului lider al opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, a fost atacat în fața propriei case din Lituania, relatează BBC. Leonid Volkov a fost asaltat cu un ciocan și gaze lacrimogene în timp ce se afla în mașina sa în Vilnius, marți seara, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, Kira Yarmysh.

Identitatea agresorului și motivul atacului sunt încă necunoscute. Poliția lituaniană a fost notificată cu privire la incident și a început o anchetă.

Ivan Zhdanov, un alt membru al echipei lui Navalnîi, a distribuit pe rețelele de socializare fotografii cu Volkov, prezentând o rană sângerândă la piciorul stâng și ceea ce părea a fi o vânătaie la tâmplă.

Întrebat dacă agresorul a strigat ceva, Zhdanov a spus: „Totul s-a întâmplat în tăcere”.

„Bineînţeles că acesta este un atac politic clar, nu există nicio îndoială aici”, a adăugat el.

Soţia lui Volkov a declarat că acesta s-a întors acasă de la spital cu o mână ruptă, adăugând că nu putea să meargă din cauza loviturilor de ciocan la picior.

„Vom lupta cu toţii şi mai mult. Şi cu şi mai multă furie”, a postat ea pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Leonid Volkov a trăit în afara granițelor Rusiei timp de mai mulți ani din motive de securitate personală și a servit ca șef de cabinet al lui Navalnîi până la moartea subită a liderului opoziției în închisoarea din Arctica rusă, luna trecută. Navalnîi executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru acuzații motivate politic când a decedat.

La vârsta de 43 de ani, Leonid Volkov se confruntă și el cu diverse acuzații politice în Rusia. Anterior, el a ocupat funcția de președinte al Fundației Anticorupție a lui Navalnîi până anul trecut, când și-a dat demisia în urma dezvăluirii că a semnat scrisori prin care cerea Uniunii Europene să renunțe la unele sancțiuni impuse Rusiei.

Chiar dacă locuiește în afara Rusiei, Volkov a contribuit la menținerea activismului lui Navalnîi și al echipei sale.

Aceasta a implicat desfășurarea de anchete anticorupție, producerea de videoclipuri pe YouTube și transmiterea în direct în timpul protestelor și evenimentelor majore din Rusia.

În 2021, mulți alți activiști s-au alăturat lui dl. Volkov în străinătate, după ce întreaga organizație politică a lui Navalnîi a fost etichetată drept „extremistă” și interzisă în Rusia.

Mai mulți membri ai fostei echipe a lui Navalnâi sunt acum în închisoare, la fel ca și unii dintre avocații săi.

În contextul alegerilor prezidențiale de acest weekend, văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, a apelat la opozanții lui Vladimir Putin să se prezinte la secțiile de votare din Rusia duminică la prânz, într-un act de protest politic pașnic. Aceasta a fost o idee promovată de Alexei Navalnîi înainte de moartea sa.

foto: X

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW