Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Legislația pentru educația sexuală în școli, modificată la inițiativa PNL și PSD

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic Stirile zilei , at 29 mai 2020 Etichete: , , ,

Legislația privind educația sexuală în școli a fost modificată în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților. Parlamentarii PNL și PSD au schimbat un amendament prin care predarea acestei materii să fie făcută doar cu acordul părinților.

Legea care obligă unităţile şcolare să organizeze, cel puţin o dată pe semestru, programe de educaţie pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii, a fost promulgată la începutul lunii aprilie.

Actul normativ în vigoare a modificat Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Conform acestuia, “autorităţile locale și instituţiile publice sau private cu atribuţii în domeniul educaţiei au obligaţia de a derula în școli programe în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

Legea, modificată de parlamentarii PSD și PNL

Un amendament prin care exprimarea „educație sexuală” este înlocuită cu „educație sanitară” a fost însă introdus în ședința de săptămâna aceasta a Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaților de către patru parlamentari PSD și PNL.

Amendamentul mai prevede ca programele de educație care includ această materie să aibă loc doar cu „acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor”.

Amendamentul modifică Legea 272/2004 printr-un alt proiect, inițiat de Guvern, și depus în Parlament în iunie 2019, ce vizează „accelerarea reformei structurii de protecţie a copilului în România, prin facilitarea şi urgentarea procedurilor de plasare a copilului instituţionalizat într-o familie”.

Acest proiect a fost adoptat în Senat în octombrie 2019, a primit raport favorabil în Camera Deputaților și a fost dezbătut în plen pe 9 martie.

Proiectul a fost însă întors pentru un raport suplimentar.

Până la ședința Comisiei de săptămâna aceasta, propunerea legislativă nu menționa aspectul educației sexuale în școli.

Autorii modificării sunt deputaţii Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi senatorul Titus Corlăţean (PSD), conform Digi24.

sursa foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW