Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Legea recursului compensatoriu: peste 2200 de condamnați au fost eliberați în ultimele două luni/ 943 de criminali, beneficiari ai legii

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 4 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Legea recursului compensatoriu continuă să producă efecte: peste 2.200 de condamnați au fost eliberați numai în ultimele două luni. Dacă în luna iulie erau 18.848 de deținuți care au beneficiat de prevederile acestei legi, la începutul lunii octombrie peste 21.000 de condamnați s-au bucurat de liberarea condiționată. 

Aceste date reies dintr-un răspuns oficial al Ministerului Justiției la solicitarea deputatului PNL Florin Roman. Din cei eliberați, 7003 deținuți au fost condamnați pentru fapte extrem de grave precum crimă, viol, tâlhărie. În acest moment, s-au bucurat de prevederile legii recursului compensatoriu 943 criminali, 110 infractori condamnați pentru act sexual cu un minor, 2300 de deținuți care au comis fapte de tâlhărie.  Îngrijorător este și numărul violatorilor lăsați in libertate, nu mai puțin de 634.

„Din totalul celor eliberați mai devreme din penitenciare, 1877 persoane au fost încarcerate din nou, fie pentru ca au comis noi fapte grave, fie pentru ca au fost condamnate in alte dosare. Cel mai grav este însă ca nu mai puțin de 507 infractori eliberați au comis noi fapte violente: 47 au comis omoruri și omor calificat; 357 au comis noi tâlharii; iar 47 au violat din nou! Fata de luna iunie, numărul celor eliberați mai repede de guvernul PSD a crescut cu 3000”, precizează deputatul liberal Florin Roman.

Opoziția a cerut de mai multe ori abrogarea legii recursului compensatoriu. Acesta a fost unul dintre motivele convocării sesiunii parlamentare extraordinare în luna august. Proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu a fost însă amânat în Comisia Juridică.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare în 2017. Acordă 6 zile de scutire de pedeapsă pentru o lună de detenție

Majoritatea PSD-ALDE a votat, în 2017, legea care acordă 6 zile scutire de pedeapsă pentru o lună de zile petrecută după gratii, în condiții necorespunzătoare:
Art. 551
– La calcularea pedepsei executate efectiv, se are în vedere, indiferent de regimul de executare a pedepsei, că măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare caz în care, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, chiar dacă acestea nu sunt consecutive, se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată.
Ce înseamnă condiții necorespunzătoare potrivit legii recursului compensatoriu
(2) În sensul prezentului articol, se consideră condiţii necorespunzătoare cazarea unei
persoane în oricare centru de detenţie din România care a avut lipsuri la condiţiile impuse
de standardele europene.
(3) În sensul prezentului articol, se consideră executare a pedepsei în condiţii necorespunzătoare cazarea în oricare dintre situaţiile următoare:
a) cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând
suprafaţa grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea
suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele
respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauză;
b) lipsa accesului la activităţi în aer liber;
c) lipsa accesului la lumină naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *