Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Legea privind plafonarea prețurilor la energie, promulgată de Klaus Iohannis / Ce trebuie să facă chiriașii

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 decembrie 2022 Etichete: ,

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți, 13 decembrie, legea care stabilește noile plafoane de preț la energie electrică și gaze naturale. Noile măsuri vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Față de forma actuală a actului normativ, stabilită prin Ordonanță de urgență, o modificare importantă prevede că plafonarea se aplică unui singur loc de consum. Cetățenii cu care dețin două proprietăți trebuie să adreseze o cerere furnizorului de energie pentru alege locația unde vor beneficia de tarife plafonate. Măsura ar putea da bătăi de cap și chiriașilor. Aceștia vor fi nevoiți să încheie pe numele lor contracte pentru energie electrică și gaze naturale.

Prețurile la energie electrică:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;

preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către urmatoarele categorii de clienţi:

(i) clientii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;

(ii) clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere;pretul final facturat plafonat se aplica de la data de întai a lunii urmatoare celei in care s-au depus documentele mentionate;

(iii) clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;

(iv) clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învaţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;pretul final facturat plafonat se aplica de la data de intai a lunii urmatoare celei in care s-au depus documentele menţionate;”, arată amendamentul admis la raportul comisiei de specialitate formulat de către PSD, PNL, UDMR şi minorităţi.

De asemenea, potrivit unui alt amendament admis, preţul va fi de „maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat in perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de catre clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh.

Totodată, consumul de energie electrică ce depăşeşte 255 kWh/lună se facturează cu:

Maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat in perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de catre clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins intre 100,01 si 255 kWh; consumul de energie electrică cuprins între 255 si 300 kWh/lună se facturează la preţul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, iar in cazul in care consumul depaseste 300 kWh/luna întreg consumul se factureaza la pretul de maximum 1,3 lei/kWh”, mai arată proiectul de lege adoptat de către deputaţi.

Preţul este maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentatului legal pentru IMM-uri.

Preţul la energie va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private

Preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituţiile publice (…) şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România.

Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul de maximum 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.

Prin derogare, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică;

Preţul final facturat de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus se aplică şi în cazul locurilor de consum ale clienţilor noncasnici racordate în anul respectiv, în limita unui consum anual de cel mult 50.000 MWh.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii