Wednesday, May 31, 2023
Jurnalism corect


Legea privind înființarea Autorității Vamale Române, promulgată de președintele Klaus Iohannis

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 9 noiembrie 2021

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți, 9 noiembrie, legea privind înființarea Autorității Vamale Române ca instituţie în subordinea Ministerului de Finanțe.

Actul normativ prevede ca Autoritatea Vamală va prelua personalul Direcției Generale a Vămilor, aflată în subordinea ANAF, precum și personalul din structurile vamale din cadrul direcțiilor regionale ale finanțelor publice.

AVR va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit prin decizia prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanţelor Publice, ajutat de un vicepreşedinte, numit tot de premier, se arată în propunerea legislativă. Autoritatea Vamală poate utiliza pe maşinile proprii semnale speciale de avertizare luminoase de culoare albastră.

Principalele atribuții

Autoritatea Vamală se va ocupa reglementările vamale care sunt în competenţa României în calitatea de stat membru al Uniunii Europene, asigură administrarea impozitelor, taxelor şi altor venituri bugetare, aplică politica şi legislaţia vamală, respectiv fiscală în domeniul supravegherii produselor accizabile, exercită atribuţiile de autoritate vamală şi controlul operativ şi inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda vamală şi fiscală, precum şi a altor fapte date prin lege în competenţa sa.

Într-o declarație acordată Mainnews.ro, inițiatorul proiectului, Eugen Teodorovici, a explicat că, în esență, propunerea urmărește acordarea de mai multă independență structurii vamale prin extragerea din cadrul Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (ANAF) și trecerea în subordinea ministrului Finanțelor Publice.

Fostul senator social-democrat a menționat că propunerea a fost elaborată inițial sub forma unei ordonanțe de urgență și are girul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Sursa foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW