Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Legea privind dublarea alocațiilor, „cartoful fierbinte” înainte de alegeri / Ludovic Orban ia în calcul contestarea la CCR

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 5 iunie 2020 Etichete: ,

Anii electorali au fost presărați în general cu multe acte de „caritate” din partea clasei politice. Dacă în 2008, fix înaintea crizei, era vorba despre creșterea cu 50% a salariilor profesorilor, de data aceasta, tot pe fondul unei crize, „cartoful fierbinte” este legea de dublare a alocațiilor. 

Aprobat de Parlament la începutul anului, actul normativ privind creșterea alocațiilor la 300 de lei nu a avut de la bun început sursă de finanțare. Estimările vorbeau de un impact bugetar de peste 6 miliarde de lei anual, ceea ce înseamnă cam două autostrăzi Comarnic – Brașov.

Guvernul a amânat inițial până la jumătatea anului punerea în aplicare a hotărârii Parlamentului, motivând că este nevoie de o rectificare bugetară. De fapt, spațiul bugetar nu permitea acest lucru, România fiind în procedură de deficit excesiv inițiată de Comisia Europeană.

A venit pandemia COVID-19, iar toată estimare bugetară a sărit în aer. Doar pe trimestrul al doilea Ministerul de Finanțe estimează o contracție a economiei cu 14%, iar predicțiile instituțiilor internaționale arată mai rău de atât.

În acest context, Guvernul a emis o OUG pentru a amâna, încă odată, implementarea acestei legi, de această dată până la 1 august.

Răspunsul a venit rapid din partea majorității din Parlament strânsă în jurul PSD, care a respins la foc automat OUG-ul, punând astfel executivul într-o situație extrem de complicată. Dacă în cazul creșterii pensiilor părerile sunt destul de împărțite în societate, chestiunea alocațiilor este privită în general cu alți ochi, fiind considerată practic o investiție în generația de mâine.

Ludovic Orban nu exclude o contestație la CCR

Întrebat dacă liberalii iau în calcul atacarea la CCR a Legii privind dublarea alocaţiilor, premierul nu a exclus o asemenea variantă. Totodată, Orban le-a cerut parlamentarilor să nu mai adopte acte normative pentru care nu există acoperire bugetară.

„Suntem în analiză. Şi aici răspunsul pe care îl dau este foarte clar: noi suntem un guvern responsabil. Tot ceea ce votează Parlamentul de o bună bucată de timp nu are nici o legătură cu realitatea economică din România, noi şi noi acte normative care generează (…) noi cheltuieli pentru buget şi care riscă să arunce România în haos. Nu este normal. Fac apel la responsabilitate către membrii Parlamentului: nu mai votaţi astfel de acte normative, nu mai votaţi pomeni, nu mai votaţi creşteri de cheltuieli, pentru care nu există resurse financiare”, a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW