Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Legea privind amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență, promulgată de Klaus Iohannis

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 20 mai 2020 Etichete: , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, miercuri, legea care prevede amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență.

Odată promulgată, chiriașii cărora le-au fost afectate veniturile din cauza epidemiei de coronavirus, vor putea solicita amânarea plății chiriilor.

Proiectul de lege a fost depus de PSD la Senat, Camera Deputațiilor fiind decizională.

Ce prevede proiectul de lege

Conform proiectului de lege, citat de Agerpres, „locatarii – operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat – a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe”.

Plata chiriilor pentru aceste categorii de locatari va fi făcută de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea locatarilor.

Pentru a beneficia de amânarea plății chiriei, locatarii trebuie să pună la dispoziţia organului fiscal teritorial competent orice fel de act justificativ care să ateste imposibilitatea plăţii chiriei în perioada aceasta.

Ce condiții trebuie îndeplinite

Condiţiile care trebuie să fie îndeplinite pentru cererea de plată către operatorul fiscal teritorial competent sunt: chiria lunară specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020, este de maximum 10.000 lei pentru operatorii economici pentru fiecare locaţie şi maximum 2.000 lei pentru persoane fizice pentru o singura locaţie. Cererea poate fi depusă şi prin poştă electronică la o adresă de e-mail care va fi afişată pe pagina de internet a fiecărui organ fiscal teritorial.

Locatarii vor fi obligaţi apoi să plătească chiriile lunare a căror plată a fost amânată prin act adiţional între locator şi locatar organului fiscal teritorial competent care a plătit aceste chirii, eşalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie 2020.

În cazul în care locatarii nu îşi îndeplinesc această obligaţie, organul fiscal teritorial competent procedează la executarea silită a creanţelor nerecuperate.

Facilităţile se aplică în mod corespunzător pentru toată perioada stării de urgenţă, precum şi pentru luna următoare celei în care a încetat starea de urgenţă.

În termen de 15 de zile de la data publicării acestei legi în Monitorul Oficial ministerele de resort vor elabora proceduri de punere în aplicare, au mai stabilit deputaţii din comisie.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW