Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Legea prin care se înființează „DNA-ul pădurilor”, aprobată de Camera Deputaților

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 13 mai 2020 Etichete: , , ,

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, structură care ar urma să funcționeze în cadrul Parchetului General, transmite Agerpres. Proiectul urmează să ajungă la Senat, forul decizional în acest caz.

Au votat „pentru” 200 de deputaţi, patru au votat „împotrivă”, iar 107 s-au abţinut.

Ce rol va avea Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu

USR a depus în Camera Deputaților proiectul de lege privind înființarea „DNA a pădurilor”. Insituția ar urma să facă parte din Parchetului de pe lângă Înalta Curte și ar urma să aibă rolul unui parchet care să se ocupe de urmărirea penală în cazul infracţiunilor de mediu.

Instituția se numește Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu și ar urma să fie condusă de un procuror-şef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În DIIM ar urma să lucreze ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor pentru o perioadă de 6 ani de către ministrul de Interne și specialişti din domeniul informatic, domeniul silvic, al calităţii apei, al calităţii aerului, al calităţii solului, al gestiunii deşeurilor, al emisiilor industriale, precum şi în alte domenii care ţin de protecţia mediului.

Conform proiectului de lege depus de USR, rolul DIIM este: de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiuni de mediu, de supraveghere şi control al actelor de cercetare penală, efectuate ofiţerii şi agenţii de poliţie, de sesizare a instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac privind infracţiunile date în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu şi de participare la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată.

Stelian Ion: România are mare nevoie de un „DNA al Pădurilor”

Unul dintre inițiatorii proiectului, deputatul USR Stelian Ion, a spus că înființarea unei structuri specializate pe tema tăierilor ilegale este absolut necesară pentru a împiedica acest flagel.

„Am convingerea că stoparea tăierilor ilegale de păduri se poate realiza prin înființarea unei structuri specializate în cercetarea infracțiunilor de mediu. Proiectul de legea propus de USR a fost adoptat astăzi de Camera Deputaților. În intervenția pe care am avut-o am arătat de ce România are mare nevoie de un „DNA al Pădurilor” și de personal specializat în identificarea și cercetarea infracțiunilor de mediu. Votul final cu privire la acest proiect de lege aparține Senatului, care este cameră decizională. Propunerea noastră este în concordanță cu recomandarea GENVAL, grup care lucrează la nivelul Consiliului Uniunii Europene”, a scris pe pagina de Facebook Stelian Ion.

Proiectul de înființare a așa-numitului ”DNA al pădurilor” a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii

Citește și: De ce a picat ”DNA-ul pădurilor” la CSM | Defrișările masive, motiv de dispută în plină stare de urgență

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW