Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Legea prin care părinții primesc zile libere de la serviciu pe durata închiderii școlilor, publicată în Monitorul Oficial

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 15 martie 2020 Etichete: , , ,

Legea privind acordarea unor zile libere pentru părinții ai căror copii nu se mai duc la școală, ca urmare a închiderii instituțiilor de învățământ în situații extreme, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Klaus Iohannis a promulgat, sâmbătă, legea privind acordarea unor zile libere părinților, pentru a sta cu copiii atunci când se închid școlile în situații extreme. După trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, aceasta va intra în vigoare, în cazul de față, pe 17 martie.

În expunerea de motive a proiectului, inițiatorul susține că propunerea legislativă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a școlilor ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu.

Astfel, unul dintre părinți ar putea sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până la 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilități. În situația familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelui care este și tutorele legal al copilului.

„Zilele libere se acordă pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată”, se mai arată în proiect.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

Inquam Photos/ Octav Ganea 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW