Sunday, July 25, 2021
Jurnalism corect


Legea prin care li se asigură măști tuturor românilor, adoptată de Senat

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 19 mai 2020 Etichete: , , ,

Proiectul de lege care prevede acordarea de măşti de protecţie gratuit pentru fiecare cetăţean român, a fost adoptat, marți, de Senat, cu 89 de voturi “pentru” și 43 de “abțineri”. Camera Deputaților este forul decizional.

Proiectul de act normativ  a fost inițiat de PSD și Pro România.

„Prin prezenta lege se acordă gratuit un set de 30 măşti de protecţie pentru fiecare cetăţean român aflat pe teritoriul României până la 15 mai 2020. În vederea asigurării de protecţie cetăţenilor de pe teritoriul României în actualul context epidemiologic determinat de răspândirea noului coronavirus, Ministerul Sănătăţii, prin Unifarm SA, dispune achiziţionarea de măşti de protecţie, conform standardelor europene în vigoare, preponderent de la producători interni şi din import. Fondurile pentru acordarea măştilor se asigură de la bugetul de stat şi din fondurile proprii ale companiei Unifarm SA”, se arată în proiectul depus la Senat pe 27 aprilie.

Distribuţia măştilor ar urma să fie realizată de compania Unifarm SA, prin Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, către autorităţile publice locale.

„Autorităţile publice locale se vor asigura de distribuirea către fiecare cetăţean a setului de 30 măşti de protecţie în mod gratuit„, mai arată iniţiativa legislativă.

Liderul grupului PSD, Radu Preda, spune că ar fi fost de datoria Guvernului să acorde mijloace de protecție împotriva coronavirusului.

„Era de datoria Guvernului să acorde mijloace de protecţie împotriva noului coronavirus, să se asigure că milioanele de români pot să pună în aplicare măsurile (n.r. – de protecţie) (…) Este o iniţiativă care se înscrie într-un curent mai larg care există şi în alte state europene şi cred că poate să ajute foarte mulţi oameni”, a declarat Radu Preda, citat de Digi24.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, a menţionat că proiectul trebuie modificat astfel încât „românii care au nevoie de măşti să le poată primi şi să dispară elementul populist ‘pentru toată lumea’ (…) întrucât mulţi îşi permit să îşi cumpere măşti, treaba statului fiind să asigure suport şi ajutor acolo unde se impune”.

Guvernul condus de Ludovic Orban a anunțat o inițiativă legislativă similară, dar destinată doar persoanelor aflate în situații vulnerabile.

sursa foto: Crucea Roșie

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW