Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


Legea pentru  legalizarea canabisului în scopuri medicale a trecut tăcit de Senat/Ce afecțiuni pot fi tratate cu marijuana

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 26 noiembrie 2019 Etichete: , , , , ,

Proiectul de lege pentru legalizarea cultivării, comerțului și utilizării cannabisului în scopuri medicale a trecut tăcit de Senat. Dacă legea va fi adoptată, pacienții care suferă de epilepsie, depresie, anxietate, chiar diabet, alzheimer sau parkinson ar putea beneficia de tratamente pe bază de marijuana. Camera Deputaților este for decizional. 

Adoptarea tacită a legii va fi oficializată cel mai probabil în ședința, de marți, din Senat, după care va fi trimisă în Camera Deputaților pentru votul final.

Proiectul legislativ a fost inițiat de parlamentarii PSD a fost depus în luna iulie în Parlament și poate fi consultat AICI.

Dacă legea va trece de votul Camerei Deputaților, utilizarea canabisului se va putea face exclusiv pe bază de prescripție medicală, iar cultivarea, fabricarea și comercializarea produselor pe bază de canabis vor fi autorizate de o agenție înființată în acest scop.

Cum vor avea acces pacienții la plantele de cannabis

Odată cu această lege ar trebui înființată o instituție specializată care se va numi Agenția Națională privind Canabisul care să activeze în subordinea Ministerului Sănătății.

Ar urma ca Ministerul Agriculturii în colaborare cu această Agenție să stabilească condițiile de cultivare a plantei și criteriile referitoare la calitatea culturilor.

Prin această Agenție, Ministerul Sănătății  va achiziționa toată producția internă de cannabis, urmând să distribuie planta către persoanele juridice autorizate.

Doar medicul specialist poate prescrie tratamentul cu cannabis. Medicul are dreptul să prescrie acest tip de tratament pentru cel mult 30 de zile, conform proiectului.

„Plantele de canabis pot fi utilizate în scop medical numai pe baza prescripțiilor medicale. (…) Prescrierea plantelor de canabis, substanțelor și preparatelor ce conțin canabis se face în baza unor formulare speciale, securizate sau în condici de prescripții medicale ori condici de aparat, destinate exclusiv prescrierii acestora în cadrul unităților sanitare umane sau veterinare”, se arată în lege.

Prescripția medicală pentru canabis ar urma să fie emisă în patru exemplare, unul pentru pacient, unul pentru farmacie, unul pentru casa de asigurări de sănătate și unul pentru carnetul medicului.

Pentru ce se utilizează tratamentul cu cannabis

Cannabisul conține doi canabinoizi principali  care sunt destinați taratementelor medicale și se împart în THC și CBD.

Tetrahidrocanabinol sau THC este principala substanță psihoactivă din cannabis. Cu cât valoarea THC-ului este mai mare, cu atât efectele acestui drog sunt mai puternice.

THC  poate reduce durerile, inflamațiile, și problemele legate de controlul muscular(convulsii).

Cannabidiolul sau CBD este o componentă non-psihoactivă a marijuanei, nu provoacă dependență și este foarte utilă pentru reducerea durerii și a inflamației, în controlarea mai bună a crizelor de epilepsie, chiar în tratarea afecțiunilor de ordin mental și a dependențelor.

Afecțiunile în care tratamentul cu marijuana ajută sunt scleroză multiplă, MRSA, hipertensiune arterială, incontinență urinară, tulburări gastro-intestinale, cancer, alzheimer, parkinson, ALS, diabet, epilepsie.

De asemenea, această plantă mai este folosită și pentru pacienții care suferă de depresie, anxietate, convulsii sau dureri cronice.

În mod natural, corpul uman produce proprii canabinoizi. Aceștia joacă un rol în reglarea plăcerii, memoriei, gândirii, concentrării, mișcării corporale, percepției timpului, apetitului, durerii și a simțurilor (gust, atingere, miros, auz și văz).

sursa foto: Dreams Time

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW