Friday, May 20, 2022
Jurnalism corect


Legea care interzice vânzarea participațiilor statului la companiile naționale pentru următorii doi ani, promulgată

By Matthew Garvey , in Politic , at 13 august 2020 Etichete: , ,

Klaus Iohannis a promulgat legea care privește unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, mai exact, interzicerea, pe timp de 2 ani, înstrăinării participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci sau orice altă societate la care statul este acționar. 

Proiectul de Lege a fost inițiat de PSD și a fost adoptat de Senat în data de 19 mai, fiind votată decizional de către Camera Deputaților pe 10 iunie.

Ulterior, acesta a fost atacat la CCR de către Partidul Național Liberal, dar, pe data de 14 iulie, judecătorii Curții au decis că actul normativ este constituțional.

La data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice, pentru o perioadă de doi ani, înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, la bănci, precum şi la orice altă societate la care statul are calitatea de acţionar, indiferent de cota de participaţie deţinută. Se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, orice operaţiuni privind înstrăinarea participaţiilor statului la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la societăţile la care statul are calitatea de acţionar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi” scrie în actul normativ promulgat de Președintele României.

Premierul Ludovic Orban declarase, la începutul lunii februarie, că toate companiile de stat trebuie listate la bursă, deoarece acest lucru ar avea mai multe avantaje: evaluarea companiilor s-ar face de către piețe și ar crește transparența acestora.

În noiembrie 2019, Florin Câțu, Ministrul Finanțelor, anunțase că CEC Bank va fi listată la BVB.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW