Tuesday, November 30, 2021
Jurnalism corect


Legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare ar putea fi modificată de Guvern / Premierul: O voi pune pe agenda coaliției

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 13 mai 2021

Prim-ministrul Florin Cîțu susține că va discuta în coaliție inițierea unui proiect care să corecteze legea ce îi scapă pe evazioniști de închisoare, promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna martie.

Este o temă de discutat în coaliție și o voi pune pe agenda coaliției de săptămâna viitoare”, a declarat premierul Florin Cîțu, întrebat de legea promulgată de Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 31 martie, legea prin care persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro vor putea scăpa de închisoare.

Ce prevede legea

Persoanele acuzate de evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, infracțiune ce se pedepsește în prezent cu închisoarea, vor scăpa cu o amendă dacă achită integral prejudiciul. Dacă inculpații achită cu 20% în plus față de prejudiciul adus statului, aceștia scapă de orice pedeapsă.

Prevederile legii ar urma să fie aplicate persoanelor acuzate de evaziune fiscală, care pot returna prejudiciul adus statului în timpul urmăririi penale sau în timpul judecății.

Actul normativ, criticat de ministrul Finanțelor

„Poziţia Ministerului Finanţelor a fost constantă. Nu am susţinut această lege. Odată cu promulgarea ei, am demarat o analiză să vedem exact care sunt consecinţele şi vom prezenta această analiză, plus o situaţie centralizată cu regimul juridic pe această chestiune din alte ţări. Suntem în contact şi cu Ministerul Justiţiei pentru această analiză. Poziţia noastră a fost constant împotrivă”, a explicat Alexandru Nazare la Digi 24.

Poziția Înaltei Curți de Casație și Justiție

Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că legea este neconstituțională în integralitatea sa deoarece forma adoptată de Camera Deputaților modifică substanțial obiectul de reglementare și configurația legii adoptate de Senat. Totodată, Instanța supremă consideră că legea nu permite în mod clar, precis şi previzibil stabilirea inculpaţilor care pot beneficia de prevederile ei.

Context

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi de către PSD și a mai fost susținut de Pro România și ALDE, formațiuni care nu se vor regăsi în viitorul Parlament.

Legea a fost inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și a intrat în dezbatere parlamentară în anul 2017.

Proiectul a fost adoptat în decembrie 2018 și a fost atacat la Curtea Constituțională de către PNL, USR și PMP. CCR a declarat legea neconstituțională, în aprilie 2018, cu majoritate de voturi.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW