Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Legea care dă puteri sporite polițiștilor, promulgată de președintele Klaus Iohannis. Polițistul poate folosi forța în misiune

By Andreea Traicu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 25 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dă puteri sporite polițiștilor. Asta după ce, Curtea Constituțională a respins sesizările de neconstituționalitate înaintate de PNL și USR. Actul normativ, iniţiat de Carmen Dan şi de Florin Iordache, a fost votat, pe 3 iulie, de Camera Deputaţilor, cu 173 de voturi pentru, 82 împotrivă şi 6 abţineri.

Ce puteri sporite au polițiștii prin noua lege

Astfel, noua lege prevede noi reguli referitoare la procedurile de legitimare, de control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. Totodată, sunt precizate și condiţiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliţiei dar și situaţiile în care poliţistul poate utiliza forţa.

 • Poliţistul are dreptul să solicite persoanei care face obiectul legitimării să ţină mâinile la vedere şi, după caz, să renunţe temporar la obiecte ce pot fi folosite pentru un atac.
 • Poliţistul are dreptul să conducă o persoană la sediul poliţiei atunci când nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia sau când există indicii credibile că aceasta pregăteşte sau a comis o faptă ilegală.
 • Persoana condusă la secţie pentru identificare nu trebuie ţinută mai mult de opt ore, iar, ca element de noutate, aceasta poate cere sosirea imediată a unui avocat. În plus persoana în cauză, dacă este minoră, are dreptul de a-i fi informaţi părinţii, tutorele sau reprezentantul legal.
 • În cazuri excepţionale, poliţistul va avea dreptul să pătrunde, în orice mod, într-o locuinţă sau în orice spaţiu delimitat ce aparţine ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără consimţământul acesteia sau al reprezentatului legal. Acest tip de intervenţie se va face pentru a salva viaţa sau integritatea corporală a unei persoane, dacă există indicii că în acel spaţiu este o persoană aflată în pericol sau pentru a prinde autorul unei infracţiuni flagrante.
 • Se introduce prezumţia săvârşirii unei acţiuni violente împotriva poliţistului, dacă persoana care a fost avertizată prin mesajul „Poliţia, stai! – Nu te apropia!” continuă să se apropie de poliţist. Acţiunea persoanei va da dreptul poliţistului de a interveni, utilizând forţa, proporţional şi strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul şi pentru a lua măsurile legale necesare.

Legea prevede că polițiștii au dreptul să utilizeze forța, dar și mijloacele din dotare, atunci cînd o persoană se opune legitimării sau controlului corporal. Acestea erau atribuțiile jandarmilor.

„Poliţistul este îndreptăţit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecţie, căşti cu vizor, dispozitive cu electroşocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acţiunilor violente ale persoanei, atunci când aceasta intenţionează să săvârşească sau săvârşeşte acţiuni violente cu obiecte, dispozitive, substanţe sau animale ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor”.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW