Tuesday, April 30, 2024
Jurnalism corect


Laura Codruța Kovesi: Iohannis mi-a cerut demisia în 2018

By Redactia , in Stirile zilei , at 19 octombrie 2022

Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat Laurei Codruța Kovesi, în anul 2018, demisia din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, în contextul deciziei Curții Constituționale prin care era obligat să semneze decretul de revocare. Informația a fost făcută publică chiar de fosta șefă a DNA, într-un interviu acordat pentru G4Media.

Kovesi i-a refuzat însă această doleanță, astfel că șeful statului a semnat decretul de revocare.

„Da, este un lucru pe care nu l-am făcut public. A fost o discuție între noi. N-am considerat că trebuie să fac public acest lucru. Mi-a cerut demisia. Am refuzat. (…) Nu avem niciun motiv să demisionez. Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii. Nu mă consideram vinovată cu nimic. Așteptam să ….la finalul mandatului, dacă am fost revocată, cineva măcar să mulțumească pentru ce am făcut, nu să-mi ceară demisia”, a declarat Laura Codruța Kovesi pentru G4Media.

Laura Codruța Kovesi și-a pierdut funcția de procuror-șef al DNA, ca urmare a unei cereri a ministrului justiției de la acea vreme, Tudorel Toader, chemat special din Japonia pentru acest lucru de conducerea PSD.

Inițial, președintele Iohannis a respins solicitarea ministrului justiției, însă Curtea Constituțională i-a dat acestuia din urmă dreptate, obligându-l practic pe șeful statului să o demită pe Kovesi.

În mai 2020, la aproape 2 ani de la decretul semnat de Klaus Iohannis, Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul intentat împotriva statului român. Judecătorii europeni au constat că fostei șefe DNA i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare.

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW