Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Laura Codruța Kövesi, inclusă în topul Politico al celor mai influenți 28 de europeni

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 9 decembrie 2021

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al Parchetului European (EPPO), a fost inclusă în topul celor mai influenți 28 de europeni realizat de publicația Politico. Ea ocupă locul 6, la categoria „cei care fac”.

Șefa EPPO este surclasată de succesorul Angelei Merkel, noul cancelar german Olaf Scholz, de președintele Franței, Emmanuel Macron, șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans și cancelarul Trezoreriei Marii Britanii, Rishi Sunak.

„Misiunea Laurei Codruța Kövesi este de a curăța Europa. În calitate de prim procuror-șef al Uniunii Europene, ea are mandatul de a elimina frauda care implică fonduri UE și crima organizată, o premieră pentru blocul comunitar, mai ales că au început să fie transferate miliardele de euro, potrivit planurilor naționale de redresare și reziliență ale țărilor membre. Aceasta îi conferă o mare putere, chiar dacă încă se bazează pe instanțele naționale”, scriu jurnaliștii de la Politico.

Fosta șefă a DNA este numită „brațul lung al legii”.

În condițiile în care statul de drept își face loc în fruntea agendei UE, toți ochii sunt ațintiți asupra ei și a modului în care se folosește procurorul de „unul dintre cele mai importante locuri de muncă din UE”. Kövesi este deja un nume important în țara ei natală, România.

La noul ei loc de muncă, a avut un început promițător. În primele patru luni ale mandatului său, care a început în această vară, echipa Parchetului European (EPPO) s-a ocupat de peste 2.000 de sesizări de infracțiuni și 350 de investigații, mai notează sursa citată.

Într-un interviu acordat de curând, ea a susținut că nicio țară din Europa nu este imună la corupție și a atras atenția că, în contextul pandemiei de coronavirus, domeniul Sănătății este predispus să cadă pradă fraudei.

„Analizați datele care arată că UE are un excedent comercial cu ea însăși de peste 300 de miliarde EUR. Este teoretic imposibil. În cadrul UE, exporturile și importurile ar trebui să se echilibreze reciproc, dar acest lucru poate fi explicat doar prin fraudă masivă în materie de TVA. Aici, datele nu sugerează diferențe între statele membre(…)Niciun stat din Europa nu este curat. Nici măcar unul singur”, a spus Laura Codruța Kövesi, în cadrul interviului acordat publicației elvețiene.

Procurorul-șef european arată că fiecare stat membru al Uniunii Europene are propriile probleme care trebuie rezolvate.

„Am văzut atacuri asupra sistemului judiciar în toate părțile continentului. Sarcina EPPO este de a contribui la protecția statului de drept. Acolo unde putem face acest lucru, consolidăm, de asemenea, încrederea oamenilor în proiectul european”, a adăugat procurorul-șef EPPO.

Kövesi atrage atenția că, în contextul pandemiei de coronavirus, domeniul Sănătății e cel mai predispus la fraudă, dar amintește și de banii proveniți din Mecanismul de Redresare și Reziliență

„Riscul ca subvențiile să nu ajungă acolo unde le este locul este întotdeauna ridicat. Mai ales dacă fondurile vor fi distribuite rapid și flexibil, așa cum se întâmplă acum în pandemie. Cu toate acestea, acum putem lua măsuri mult mai eficiente împotriva utilizării abuzive a fondurilor UE decât în trecut”, a adăugat fostul șef DNA.

Foto: Captură ecran/ Politico

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW