Monday, January 17, 2022
Jurnalism corect


Laura Codruța Kovesi, confirmată în funcția de procuror șef european de Consiliul UE

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 14 octombrie 2019 Etichete: , ,

Consiliul UE a aprobat numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european, se arată într-un comunicat de presă. Mai este doar un singur pas de făcut, confirmarea de Parlamentul European. 

„Consiliul a convenit astăzi numirea Laurei Codruța Kövesi pentru a fi primul procuror șef european. Numirea trebuie acum confirmată și de Parlamentul European.

Doamna Kövesi, cetățean român, este în prezent procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România. A ocupat diverse funcții de procuror în timpul carierei sale în România.

Procurorul șef european va organiza activitatea EPPO și va reprezenta Biroul în contacte cu instituțiile UE, statele membre și țările terțe. Ea va fi asistată de doi adjuncți și va prezida colegiul de procurori, care va fi responsabil de definirea strategiei și a regulilor interne și de a asigura coerența între și în cazuri”, se precizează în comunicatul transmis de Consiliul UE.

Kovesi este în prezent procuror la Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ea a fost procuror general al României și procuror șef DNA.

Parchetul European va fi operațional la sfârşitul anului 2020 și va avea rolul de a investiga, urmări penal şi de a trimite în judecată infracţiunile împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca – se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie operaţional în noiembrie 2020. Laura Codruţa Kovesi, în calitate de primul procuror-şef european, va avea un mandat de şapte ani care va consta în special în construirea structurii operaţionale şi administrative a EPPO şi în stabilirea de bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale. ”Consiliul va continua să monitorizeze crearea biroului pentru a asigura un EPPO eficient şi efectiv care devine un pilon al luptei contra corupţiei şi fraudei cu fonduri UE”, a declarat ministrul finlandez al justiţiei, Anna-Maja Henriksson, în calitate de preşedinte al Consiliului UE.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW