Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Laura Codruța Kovesi acuză lipsa de cooperare a autorităților din Slovenia cu EPPO: Subminează încrederea în funcționarea eficientă a sistemelor de control al fondurilor UE

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 27 mai 2021

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European (EPPO), critică lipsa de cooperare a autorităților slovene, după ce procedura de numire a celor doi procurori europeni delegați în Slovenia a fost anulată. EPPO ar urma să își înceapă activitatea de la 1 iunie. 

EPPO a fost creat pentru a îmbunătăți nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE(…)EPPO își poate începe activitatea fără procurorii europeni delegați sloveni. Dar acest lucru înseamnă că nivelul de protecție a intereselor financiare ale UE va scădea în Slovenia”, a declarat Laura Codruța Kovesi, potrivit unui comunicat de presă transmis de EPPO.

Procurorul șef al EPPO transmite autorităților de la Ljubljana că, fără procurorii europeni delegați, suspiciunile de fraudă nu vor putea fi investigate eficient.

În plus, procurorii europeni delegați din Slovenia trebuie să fie considerați drept exemplu, asigurând supravegherea adecvată și completă a organismelor responsabile cu gestionarea și controlul fondurilor Uniunii. Lipsa evidentă de cooperare loială a autorităților slovene cu EPPO subminează grav încrederea în funcționarea eficientă a sistemelor de gestiune și control al fondurilor UE în Slovenia”, a adăugat Kovesi.

Guvernul din Slovenia a anulat procedura de numire a celor doi procurori europeni delegați în Slovenia și a demarat o nouă procedură de selecție, relatează STA.

Ulterior, ministrul Justiției, Lilijana Kozlovič, și-a dat demisia, menționând că nu există niciun argument justificabil ce ar putea susține decizia Executivului de la Ljubljana.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW