Laura Codruța Kovesi a criticat modificările aduse Legii pentru protecția avertizorilor: Va deteriora sistemul existent / Procurorul-șef al EPPO ia în calcul sesizarea Comisiei Europene
Procurorul-șef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, a avertizat joi, 30 iunie, că modificările aduse Legii avertizorilor vor avea un impact negativ asupra depistării fraudelor din fonduri europene și va descuraja potențialii avertizori din România să scoată în evidență faptele de corupție.
Procurorul-șef al EPPO ia în calcul sesizarea Comisiei Europene pentru condiționarea fondurilor europene de statul de drept.
„Avertizorii reprezintă o sursă de informații esențială pentru anchetatori și parchete. Transpunerea corectă și eficientă a Directivei (EU)2019/1937 a Parlamentului European (…) în ceea ce privește protecția persoanelor care raportează încălcări ale Legilor UE este relevantă pentru Parchetul European.
Dacă protecția avertizorilor eșuează, detectarea (n.r. faptelor de corupție) va fi limitată. Dacă nu detectezi, nu poți investiga și urmări penal”, se arată în comunicatul transmis de Laura Codruța Kovesi.
Procurorul-șef al EPPO a menționat Legea adoptată miercuri de Camera Deputaților, ce a avut scopul de a transpune în legislația națională Directiva UE pentru protecția avertizorilor.
Laura Kovesi a indicat, în special, amendamentele adoptate de Comisia Juridică, despre care susține că „sunt contrare Directivei și reprezintă un pas în spate în ceea ce privește nivelul de protecție, asumat în legislația națională în 2004”.
„Principala îngrijorare este că Legea ar putea avea un efect descurajator pentru potențialii avertizori din România și va avea un impact negativ asupra nivelului de detecție a fraudelor legilor UE. În realitate, va deteriora sistemul deja existent”, mai arată Procurorul-șef al EPPO.
Kovesi susține că ar putea fi afectate investigații legate de evaziune, corupție și alte încălcări ale legilor UE în ceea ce privește interesele financiare ale Uniunii.
Totodată, șefa EPPO cere autorităților din România să nominalizeze restul de 9 procurori europeni delegați și să asigure numărul necesar de polițiști judiciari pentru a ajuta la operațiunile Parchetului European.
Legea pentru protecția avertizorilor
Camera Deputaților a adoptat miercuri, 29 iunie, Legea pentru protecția avertizorilor, după ce, în urmă cu o zi, a Comisia juridică, condusă de deputatul PSD Laura Vicol, a introdus peste 100 de amendamente la forma adoptată de Senat.
„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare cadrul general în materia protecţei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat, vizând transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii”, se arată în raportul Comisiei juridice.
Printre amendamentele adoptate în Comisia juridică, se numără o serie de modificări propuse de grupul PSD sau de întreaga coaliție de guvernare. Unele dintre acestea micșorează cuantumul amenzilor maxime pe care o persoană care împiedică avertizorul să raporteze posibile încălcări ale legii o poate primi.
Totodată, a fost eliminat un articol care prevedea că raportările pot fi trimise în mod anonim și a fost înlocuit cu un amendament care susține că raportarea anonimă trebuie să „prevadă o modalitate de contactare, cum ar fi o anumită adresă de mail”.
În cazul în care raportarea este anonimă, avertizorul de integritate nu poate beneficia de o formă de protecție.
Astfel, în mod normal, raportarea trebuie să conțină numele, prenumele, datele de contact și semnătura avertizorului în interes public.
„Sesizarea privind încălcarea legii prin divulgare publică se poate adresa presei, organizațiilor profesionale, sindicale sau patronale, organizațiilor neguvernamentale, comisiilor parlamentare, sau prin punerea la dispoziție în orice mod în spațiul public a informațiilor referitoare la încălcări ale legii, în termen de minimum 3 luni de la data raportării interne sau externe”, este un alt amendament adoptat de Comisia juridică.
Raportul Comisiei juridice din Camera Deputaților poate fi citit aici.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: mainnews.ro/laura-codruta-kovesi-a-criticat-modificarile-aduse-legii-pentru-protectia-avertizorilor-va-deteriora-sistemul-existent-procurorul-sef-al-eppo-ia-in-calcul-sesizarea-comisiei-europene/ […]
… [Trackback]
[…] There you can find 40718 more Information on that Topic: mainnews.ro/laura-codruta-kovesi-a-criticat-modificarile-aduse-legii-pentru-protectia-avertizorilor-va-deteriora-sistemul-existent-procurorul-sef-al-eppo-ia-in-calcul-sesizarea-comisiei-eur…