Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Laura Codruța Kӧvesi, despre negocierile pe tema procurorilor europeni: 15 oameni să facă investigaţii în 600 de dosare şi să participe în toate aceste instanţe nu sunt suficienţi

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 octombrie 2020 Etichete: , ,

Laura Codruța  Kӧvesi, procuror-șef european, a vorbit în cadrul forumului online Eurosfat, despre rolul instituției pe care o conduce, impactul pandemiei de coronavirus asupra statului de drept și a precizat că există negocieri cu ministrul Justiției privind numărul de procurori europeni trimiși de România. Fostul șef al DNA a precizat că numărul de infracțiuni din sistemul medical este posibil să fi crescut, în contextul pandemiei.

Laura Codruța Kӧvesi a venit cu precizări privind negocierile pe care le poartă în acest moment cu Cătălin Predoiu, pe tema numărului de procurori europeni trimiși de România.

Noi suntem acum în mijlocul unei negocieri. A fost făcută public această cifră de 15 procurori. Până în acest moment, eu nu am fost de acord cu aceasta, având în vedere statisticile din ultimii 4 ani de la DNA, dar şi modul în care este organizat sistemul judiciar în România. Infracţiunile pe care Parchetul European le va investiga, în cazul în care sunt probe şi vor fi trimise în judecată persoane care sunt considerate vinovate, cazurile se vor judeca în instanţele naţionale, în limba română. Asta înseamnă că vom avea minim 41 de tribunale şi 16 curţi de apel care vor judeca aceste dosare. Ori 15 oameni să facă investigaţii în 600 de dosare şi să participe în toate aceste instanţe nu sunt suficienţi. Dar suntem în discuţii cu ministrul Justiţiei cu privire la avea un acord asupra numărului care este necesar. Acest număr de procurori europeni, care vor fi plătiţi de Parchetul European, trebuie să garanteze că nivelul de protecţie a fondurilor europene va creşte, nu va scădea”, a declarat Laura Codruța Kӧvesi.

Fostul procuror-șef al DNA susține că fraudele din sistemul medical pot crește în contextul pandemiei de coronavirus.

În sistemul medical cu siguranţă numărul de cazuri în această perioadă ar putea fi la fel ca în trecut sau chiar ar putea să crească. Mă refer, în special, la domeniul achiziţiilor publice. Atunci când ele sunt făcute fără licitaţii, fără reguli stricte, e clar că există un risc mai mare. Chiar dacă nu am început activitatea, am primit câteva plângeri cu privire la astfel de infracţiuni, dar pe toate le-am trimis la OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) pe care îl considerăm că poate fi în măsură să facă nişte verificări prealabile”, a precizat Laura Codruța Kӧvesi.

Procurorul-șef european a explicat modul în care putem observa anumite atacuri la adresa statului de drept.

Când vorbim despre stat de drept, cred că trebuie să avem în vedere două elemente extrem de importante: faptul că în general vedem atacuri la statul de drept acolo unde există suspiciuni de corupţie sistemică şi fraudă, acolo unde s-a dezvoltat un întreg sistem de conexiuni între politicieni, oameni de afaceri, funcţionari publici, oameni care au acţionat în comun pentru fraudarea resurselor publice şi care vor să menţină controlul asupra lor; al doilea este independenţa sistemului de justiţie, care este esenţială pentru statul de drept. Nu este un privilegiu oferit judecătorilor şi procurorilor, ci unul fundamental într-un stat de drept. Este evident că atunci când politicienii nu doresc o justiţie independentă şi, de exemplu, încearcă să obţină cât mai multă influenţă asupra numirii judecătorilor şi procurorilor în funcţii sau asupra carierei acestora, scopul este de a folosi sistemul judiciar în alte scopuri şi putem spune că avem de-a face cu un atac la statul de drept”, a explicat procurorul-șef european.

Aceasta le-a transmis și un mesaj românilor.

Statul de drept în România a fost supus presiunilor mult timp şi nu pot uita acei oameni care au susţinut justiţia  şi au ieşit în stradă, foarte mulţi, tineri, şi îi incurajez să continue pe acest drum. Nu abandonaţi, corupţia poate fi invinsă!”, a transmis fostul procuror-șef al DNA.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW