Saturday, November 27, 2021
Jurnalism corect


Laboratorul de testarea Real-Time PCR de la Spitalul de Urgență Pitești va procesa zilnic până la 100 de teste pentru depistarea Covid-19

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 13 mai 2020 Etichete: , ,

Laboratorul de testare Real-Time PCR de la Spitalul Județean de Urgență Pitești va putea să proceseze zilnic până la 100 de teste pentru depistarea Covid-19, conform reprezentanților unității medicale.

„Firma câştigătoare ne-a asigurat că va putea să se încadreze în cele 20 de zile de la semnarea contractului. Ar urma ca săptămâna viitoare să ne facă trainingul şi ulterior, în funcţie şi de autorizaţii, să putem să începem în cel mai scurt timp posibil. (…) La început o să pornim cu cel puţin 50 de teste, putem să ridicăm destul de rapid la 100 pe zi şi vedem ulterior orizontul (…), dar în jur de 90-100 maxim la ora actuală, ca să ne asigurăm că rezultatele pe care le dăm sunt cele corecte. Acest proces nu trebuie grăbit în niciun fel”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, doctorul Constantin Daniel Uscatu, medic anatomo-patolog la SJU Piteşti.

Șeful Serviciului de Anatomie Patologică, medicul George Mihail Man, susține că noul laborator va putea fi folosit ulterior și pentru depistarea altor afecțiuni.

„Acest laborator este o realizare deosebită pentru SJU Piteşti (…). Era necesar ca acest laborator să funcţioneze după standarde, care sunt foarte stricte, cu privire la bio-siguranţă şi (…) trebuie să obţinem (…) nişte rezultate corecte la aceste analize, pentru că de aceste rezultate depinde viaţa şi sănătatea populaţiei arondate. (…) Acest laborator nu se limitează numai la această analiză pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2, ci are posibilitatea unor alte analize, inclusiv de depistare a unor antigene tumorale şi pentru alte tipuri de analize din sfera geneticii moleculare. (…) Şi poate vom reuşi, la un moment dat, chiar să facem depistări în masă, pentru a vedea nivelul în care este contaminată populaţia din judeţul Argeş”, a spus doctorul Man, citat de Agerpres.

Acest echipament medical a fost adus la SJU Pitești la începutul săptămânii, fiind achiziționat de unitatea medicală prin cofinanțare de la Consiliul Județean (CJ) Argeș și fonduri primite de la Ministerul Sănătății.

Administraţia judeţeană a alocat pentru achiziţia sistemului de testare 505.000 de lei, alte 215.000 de lei fiind acordaţi pentru amenajarea spaţiului, care a fost dat în folosinţă gratuită SJU Piteşti.

„Până să ajungem în acest punct, parcursul nu a fost unul deloc uşor. Am respectat pas cu pas toate procedurile impuse de legislaţie şi am alocat resursele financiare necesare pentru a putea înfiinţa şi dota de la zero acest nou laborator biologic. Printr-un efort de echipă, cu implicare şi perseverenţă, iată că am reuşit să avem la nivelul Spitalului Judeţean un laborator complet de testare pentru detecţia COVID-19, singurul laborator achiziţionat şi amenajat integral din bani publici”, a declarat preşedintele CJ Argeş, Dan Manu, potrivit unui comunicat de presă.

Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW