Wednesday, June 29, 2022
Jurnalism corect


Kyiv Post: Sprijinul României pentru Ucraina merită mai multă recunoaștere globală

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 iunie 2022

Kyiv Post titrează că „Sprijinul României pentru Ucraina merită mai multă recunoaștere globală”. Multe țări oferă Ucrainei un ajutor considerabil în contextul războiului, dar mare parte din ajutor rămâne necunoscut publicului, dizolvându-se în multitudinea de știri, scrie Kyiv Post referindu-se la România.

„Una dintre țările al căror ajutor cu greutate merită atenția noastră este România, care îi susține și îi ajută pe ucraineni în toate felurile posibile încă din primele zile ale războiului. Este una dintre țările fruntașe în transportul încărcăturilor din partea SUA către Ucraina și a treia țară de tranzit pentru livrarea de arme și echipamente.

Încă din primele zile ale războiului, președintele Klaus Iohannis a asigurat Kievul de sprijinul deplin al României pentru integrarea Ucrainei în UE. În timpul recentei sale întâlniri de la Kiev cu Volodymyr Zelensky, Iohannis l-a asigurat pe acesta că România dorește ca Ucraina să devină candidat la UE în cel mai scurt timp posibil”, scriu jurnaliștii ucraineni.

Mai mult, pentru a asigura Ucrainei armament letal din rezervele românești, Ministerul Apărării a inițiat amendamente la hotărârea de guvern care să permită furnizarea de armament nu doar către țările NATO, ci și către aliații și partenerii Alianței.

România deține câteva zeci de avioane de luptă MiG-21 și Lancer, plus 15 avioane de luptă MiG-29 pe care nu le folosește, dar pe care le-ar putea preda Ucrainei. De asemenea, oficialii guvernamentali români promovează în mod activ eforturile pentru livrarea de HIMARS М142 de fabricație americană către Ucraina. Pe lângă muniție, veste antiglonț și căști de protecție, România furnizează Ucrainei combustibil, echipamente medicale și dezinfectanți. De asemenea, camioane încărcate cu ajutoare umanitare sosesc în mod regulat în Ucraina.

Încă din primele zile ale invaziei rusești, guvernul român și comunitatea românească din Bucovina, în sud-vestul Ucrainei, au trimis arme, alimente și alte produse de primă necesitate soldaților ucraineni care luptă pe front.

În plus, voluntarii au înființat un punct de ajutor la punctul de trecere a frontierei Porubne, unde refugiaților ucraineni li se oferă tot ce au nevoie – de la alimente și îmbrăcăminte până la transport și cazare. România a acceptat peste 800.000 de refugiați ucraineni, care sunt liberi să intre în țară prin orice punct oficial de trecere a frontierei.

Prin intermediul organizației neguvernamentale „Cod pentru România”, creată în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență al Ministerului român de Interne, Organizația Internațională pentru Migrație și Consiliul Național pentru Refugiați, civilii care fug de războiul din Ucraina și caută refugiu în România pot găsi toate informațiile necesare de care au nevoie. Ucrainenii pot obține, de asemenea, educație secundară, liceală și superioară în România, învățământul în limba ucraineană fiind disponibil în 45 de școli și cinci universități.

De asemenea, guvernul român a oferit ucrainenilor transport public și servicii medicale gratuite, a lansat programe speciale de sprijin pentru copii și a extins oportunitățile de angajare pentru ucraineni. În prezent, ucrainenii nu mai sunt obligați să obțină un permis de muncă separat dacă urmează să rămână în țară pentru mai puțin de nouă luni.

Refugiații ucraineni beneficiază de un ajutor substanțial din partea Asociației locale a ucrainenilor, care îi găzduiește în sediile proprii, precum și în satele și orașele cu comunități etnice ucrainene, dar și din partea a numeroase ONG-uri, biserici, proprietari de hoteluri și români obișnuiți din întreaga țară.

Voluntarii organizează în mod activ o varietate de evenimente de strângere de fonduri și de donații. În timpul unui concert organizat la Arena Națională din București, s-au strâns peste 750.000 de euro pentru ajutorarea ucrainenilor.

Pentru a facilita tranzitul refugiaților ucraineni prin România, au fost reluate zborurile către Republica Moldova. De asemenea, guvernul și-a declarat disponibilitatea de a trata soldații ucraineni răniți în spitalele din România.

UE a desemnat România drept centru de tranzit pentru ajutorul civil destinat Ucrainei. acest ajutor, odată colectat în UE, ajunge în Ucraina prin punctele de trecere a frontierei, iar organizația caritabilă Help Ukraine a deschis recent un centru umanitar în orașul Khust, regiunea Transcarpatia, pentru a ajuta regiunile sudice ale Ucrainei. Un alt centru de ajutor situat în Suceava, România, primește în mod regulat camioane cu ajutoare umanitare, precum și vehicule medicale și de pompieri din România și din alte țări ale UE.

Ministrul român al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat reparații majore ale căilor ferate între satul moldovean Giurgiulești și portul românesc Galați pentru transportul cerealelor ucrainene și a altor exporturi.

În prezent, sunt în curs discuții politice privind propunerea de utilizare a portului românesc Constanța pentru exporturile ucrainene în timpul blocării porturilor maritime ucrainene. De asemenea, România cooperează în mod activ cu Turcia pentru deminarea Mării Negre și și-a închis atât porturile maritime pentru navele rusești, cât și spațiul aerian și aeroporturile pentru companiile aeriene rusești.

Merită menționat faptul că unul dintre primii oficiali UE care au vizitat Ucraina după invazia Rusiei a fost Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România.

Încă din 23 februarie, România a condamnat recunoașterea de către Rusia a autoproclamatelor „republici” separatiste Donețk și Luhansk. La scurt timp după aceea, reprezentanții României la Națiunile Unite au decis să pledeze pentru Ucraina la Curtea Penală Internațională a ONU în cazul Ucraina vs. Rusia privind genocidul.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW